5 υγιεινές γαλακτοκομικές τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους

5 υγιεινές γαλακτοκομικές τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Υπάρχει ένας γενικός προβληματισμός, σχετικά με το εάν τα γαλακτοκομικά είναι καλά για την υγεία και πόσο μάλλον στο εάν βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ορισμένες ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι πολλά γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και αύξηση βάρους.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και αποφεύγουν τελείως τα γαλακτοκομικά. Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατες μελέτες και γνώμες ειδικών αμφισβήτησαν αυτές τις πεποιθήσεις και υπογράμμισαν τα οφέλη της κατανάλωσης γαλακτοκομικών για την απώλεια βάρους.

Αρχικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, αλλά και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού. Παράλληλα, εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία και την ανάπτυξη των μυών.

Έρευνα του 2019, διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα -ακόμη και οι επιλογές με πλήρη λιπαρά- δεν οδηγούν σε αύξηση βάρους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μειώσουν το σωματικό λίπος και να αυξήσουν την άλιπη μάζα σώματος (οστά, την μυϊκή μάζα). Επιπλέον, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το τυρί, δεν συνδέεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά μπορεί επίσης να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2.

Παρακάτω θα δεις 5 υγιεινές γαλακτοκομικές τροφές, που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Γιαούρτι

Αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν περιέχει πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι πιο χορτάτη, να τονώσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει να χτίσεις μυϊκή μάζα. Πέρα από την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, η ζύμωσή του το καθιστά και εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν άμεσα το μικροβίωμα του εντέρου σου και ένα υγιές έντερο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Πάνω από 20 ερευνητικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Obesity, έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού έχει συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερο σωματικό λίπος.

Κεφίρ

Το κεφίρ, το οποίο το προτιμούν όλο και περισσότεροι, μοιάζει λίγο πολύ στην εμφάνιση και στη γεύση με το γάλα και το γιαούρτι, αλλά είναι μια τροφή πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση.

Αυτό γίνεται με την προσθήκη «σπόρων» κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση. Για αυτό και έχει μία πιο ξινή γεύση. Τα ευεργετικά βακτήρια που έχει μπορεί να ενισχύσουν το μεταβολισμό, ενώ η κατανάλωσή του δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού.

Τυρί Cottage

Το συγκεκριμένο τυρί μπορείς να το χρησιμοποιήσεις είτε για συνταγές γλυκών, είτε σε αλμυρά πιάτα. Λόγω του πόσο εύκολο είναι να το προσθέσει κανείς στα αγαπημένα του φαγητά και του γεγονότος ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, το τυρί cottage είναι μια εξαιρετική γαλακτοκομική τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Γάλα 2%

Το γάλα 2% μπορεί να είναι πολύτιμο συστατικό για μια δίαιτα, με σκοπό την απώλεια βάρους, λόγω του ισορροπημένου διατροφικού του προφίλ. Παρέχει μέτρια ποσότητα λίπους, ενισχύοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την επιθυμία για κατανάλωση σνακ. Επίσης, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο γάλα 2%, βοηθά στην αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο μετά από γυμναστική.

Τηγμένο τυρί που αλείφεται

Ένα εξαιρετικό σνακ για απώλεια βάρους είναι το κρεμώδες τυρί σε σχήμα μικρού τριγώνου. Έχει χαμηλότερες θερμίδες, διατηρώντας παράλληλα την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Αυτά τα σνακ λειτουργούν υπέροχα για την απώλεια βάρους, καθώς δεν μπορείς να ξεφύγεις πολύ, ως προς την κατανάλωσή τους και παράλληλα σου προσφέρουν την ευχαρίστηση ενός καλού αλμυρού σνακ.

Πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα