Φράουλες: Ο σίγουρος τρόπος για να απομακρύνετε τα φυτοφάρμακα

Φράουλες: Ο σίγουρος τρόπος για να απομακρύνετε τα φυτοφάρμακα

Η φράουλα, αυτό το κόκκινο ζουμερό φρούτο συνδέεται με μια σειρά από οφελεί για την υγεία, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας.

Το ζήτημα όμως είναι, πως μιας και οι φράουλες τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά το φρούτο με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, είναι πολύ δύσκολο τα οφέλη της να ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. 

Το αρνητικό ρεκόρ επιβεβαιώνεται και με νεότερα στοιχεία, αφού στη λίστα του 2024, οι φράουλες συμπεριλήφθηκαν ανάμεσα στα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά. Βέβαια το Τμήμα Ποιοτικού και Υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τον προηγούμενο μήνα καθησύχασε τους Έλληνες καταναλωτές λέγοντας ότι είναι καθαρά από φυτοφάρμακα τα ελληνικά φρούτα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται σωστός καθαρισμός και εξονυχιστικό πλύσιμο, όπως πρακτικές εξαιρετικά δημοφιλείς στο tik tok τον τελευταίο καιρό. Θα έχετε δει σίγουρα βίντεο με ανθρώπους να μουλιάζουν τις φράουλες σε νερό αναμεμειγμένο με ξύδι, μαγειρική σόδα ή αλάτι. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τις φρέσκες φράουλες;

Χρησιμοποιήστε ένα περιστρεφόμενο σουρωτήρι σαλάτας

Πρώτον, χρησιμοποιήστε πάντα ένα σουρωτήρι σαλάτας για να ξεπλύνετε ή να μουσκέψετε τα μούρα σας. Στραγγίστε το νερό και στη συνέχεια το χρησιμοποιήστε για να στεγνώσουν. Το κλειδί είναι να στεγνώσετε καλά τα μούρα σας αφού τα πλύνετε για να μην χαλάσουν.

Σκέτο νερό

Ναι, το απλό νερό θα κάνει, σύμφωνα με το MasterClass. Αλλά βεβαιωθείτε ότι πλένετε κάθε φράουλα ξεχωριστά, αντί να περνάτε γρήγορα το χαρτοκιβώτιο κάτω από τη βρύση. Ένα βήμα παραπάνω να ξεπλύνετε τα μούρα σας κάτω από τη βρύση είναι να τα μουλιάσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μετά το μούλιασμα ή το ξέπλυμα, φροντίστε να τα στεγνώσετε καλά με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας.

Νερό και ξύδι

Αυτός είναι ίσως ο πιο δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τις φράουλες, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην ομάδα της Delish. Γεμίστε ένα μπολ με περίπου 3 προς 1 αναλογία νερού προς λευκό ξύδι και αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου 15 με 20 λεπτά. Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν ακόμη και λίγο αλάτι στο μείγμα. Ξεπλύνετε τις φράουλες με νερό και στη συνέχεια στεγνώστε τις.

Νερό και μαγειρική σόδα

Το MasterClass συνιστά 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για κάθε τέσσερα φλιτζάνια νερό. Μουλιάστε τα για περίπου πέντε λεπτά πριν τα ξεπλύνετε και στεγνώσετε.

Νερό και αλάτι

Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι σε ένα μπολ με νερό για να καθαρίσετε τις φράουλες. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε τα μούρα να μουλιάσουν για πέντε λεπτά πριν τα ξεπλύνετε και τα στεγνώσετε.

Πηγή: cibum.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα