Τι πρέπει να κάνετε για να ρυθμίσετε το σάκχαρο στο αίμα στα 30, 40, 50 και στα 60

Τι πρέπει να κάνετε για να ρυθμίσετε το σάκχαρο στο αίμα στα 30, 40, 50 και στα 60

Η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί ένδειξη καλής υγείας. Η αποφυγή αιχμών και υφέσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σημαντική για όλους και για να το πετύχετε αυτό πρέπει απλώς να ακολουθήσετε μια σειρά από συμβουλές και υγιεινές συνήθειες. Μεταξύ αυτών, υπάρχει μία που είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτή είναι η σωματική άσκηση.

Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκαιμίας (επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στη γλυκαιμία επεκτείνονται σε όλα τα στάδια της ζωής, προσαρμοζόμενες στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες κάθε περιόδου.

Αυτό επεσήμανε ο Jonatan R. Ruiz, πανεπιστημιακός λέκτορας στη Σχολή Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, κατά τη διάρκεια του XXXV Εθνικού Συνεδρίου της Ισπανικής Εταιρείας Διαβήτη, ο οποίος τόνισε ότι «το να κάνεις κάποια σωματική δραστηριότητα είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα και το περισσότερο είναι καλύτερο από το λιγότερο».

Η σχέση μεταξύ της άσκησης και του γλυκαιμικού ελέγχου μπορεί να εννοηθεί με έναν απλό τρόπο: «Η άσκηση είναι σαν να παίρνεις ένα θαυματουργό "χάπι" που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», λέει αυτός ο ειδικός που συντονίζει την ομάδα εργασίας για τη σωματική άσκηση της Ισπανικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Seedo), ο οποίος μας υπενθυμίζει ότι, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φάρμακα, αυτό το «χάπι» δεν συνοδεύεται από αρνητικές παρενέργειες όταν προγραμματίζεται σωστά- αντίθετα, προσφέρει ένα πολύ ευρύ φάσμα πρόσθετων οφελών για την υγεία.

Τα οφέλη της άσκησης σε όλες τις ηλικίες

Η άσκηση είναι υγιεινή σε κάθε ηλικία, αλλά ιδιαίτερα στα 40, 50 και 60 χρόνια και στην εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη κύησης, ενός παράγοντα κινδύνου τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Αλλά τα οφέλη αυτά επεκτείνονται και στα παιδιά- συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Ruiz, «στο σχολείο, η ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας όχι μόνο συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αλλά και εγκαθιδρύει υγιείς συνήθειες που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή».

Στις ηλικίες άνω των 30 και 40 ετών, η άσκηση εξακολουθεί να είναι θεμελιώδους σημασίας. Όπως επισημαίνει ο εν λόγω ειδικός, «συμβάλλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα». Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, η σωματική δραστηριότητα γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη για την αντιμετώπιση της φυσικής τάσης του οργανισμού για αντίσταση στην ινσουλίνη, που προκαλείται κυρίως από την αύξηση του σωματικού βάρους που συνοδεύεται από μείωση της μυϊκής μάζας.

Πότε πρέπει να ασκείστε για να ελέγξετε τη γλυκόζη του αίματος

Ένα αμφιλεγόμενο και επίκαιρο ζήτημα είναι κατά πόσον είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο βέλτιστος χρόνος άσκησης προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρωινή άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική λόγω των κιρκαδιανών ρυθμών του οργανισμού, ενώ άλλες βρίσκουν πλεονεκτήματα στην άσκηση το απόγευμα.

«Η συζήτηση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη εξατομίκευσης των συστάσεων άσκησης, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα στάδια ζωής αλλά και τους ατομικούς ρυθμούς και τις προσωπικές προτιμήσεις», συνιστά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Άλλα οφέλη της άσκησης στα 30, 40, 50 και 60 σας χρόνια

Αλλά ο μεταβολισμός του σακχάρου στο αίμα δεν είναι το μόνο όφελος της σωματικής άσκησης. Σύμφωνα με τον Jonatan R. Ruiz, «έχει θετικές επιδράσεις σε όλα σχεδόν τα όργανα και τα συστήματα του σώματος»:

Σε καρδιαγγειακό επίπεδο, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε μυϊκό επίπεδο, αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή.

Στο σκελετικό σύστημα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Σε ψυχολογικό επίπεδο, η τακτική άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους, βελτιώνει τη διάθεση και προάγει τη γενική ευεξία.
Το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των οφελών της άσκησης έγκειται στον σχεδιασμό και την εξατομίκευση του προγράμματος προπόνησης.

«Δεν υπάρχει μία και μοναδική φόρμουλα που να λειτουργεί για όλους. Αυτό που είναι αποτελεσματικό διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, οι συνθήκες υγείας και οι προσωπικοί στόχοι», λέει. Ως εκ τούτου, επιμένει, «είναι σημαντικό το πρόγραμμα άσκησης να είναι εξατομικευμένο».

Όπως συμβουλεύει αυτός ο ειδικός σε θέματα σωματικής άσκησης, «είναι θέμα εύρεσης του καλύτερου συνδυασμού συχνότητας, έντασης, είδους άσκησης, χρόνου συνεδρίας, όγκου και εξέλιξης- ο συνδυασμός αυτών των κριτηρίων δίνει άπειρες δυνατότητες ανάλογα με τον στόχο». Αλλά, επιπλέον, «είναι σημαντικό να βρεθεί η καλύτερη ώρα της ημέρας για κάθε άτομο για να ασκηθεί με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της και την εξατομίκευση ώστε να εξασφαλιστούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα