Γιατί πεινάς περισσότερο μετά το πρωινό και πώς να το διαχειριστείς

Γιατί πεινάς περισσότερο μετά το πρωινό και πώς να το διαχειριστείς

Σας έχει τύχει ποτέ ενώ έχετε φάει πρωινό μετά από λίγο να πεινάτε περισσότερο από ό,τι αν το παραλείπατε; Αυτό μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι πρέπει απλώς να αποφύγετε το πρωινό γεύμα, για να αποτρέψετε αυτό το γρύλισμα της κοιλιάς το μεσημέρι.

Αλλά για πολλούς ανθρώπους, η παράλειψη του πρωινού καταλήγει να τους αφήνει να περισσότερο πεινασμένους αργότερα μέσα στην ημέρα και πιθανώς να τους οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί η κατανάλωση πρωινού σας κάνει να πεινάτε μετά από λίγο.

Γιατί νιώθετε περισσότερο πεινασμένοι μετά το πρωινό

Το πρωινό σας περιέχει μόνο εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Όταν τρώτε εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες χωρίς άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, το σώμα σας τείνει να τους χρησιμοποιεί πολύ γρήγορα για ενέργεια ή αποθηκεύονται για αργότερα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία άνοδο και επακόλουθη πτώση του σακχάρου στο αίμα που σας κάνει να πεινάτε ξανά λίγο μετά το φαγητό. Και όταν συμβαίνει αυτό, τείνετε να τρώτε κάτι γρήγορα (πιθανώς έναν άλλο επεξεργασμένο υδατάνθρακα) και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να προσπαθείτε να επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες και να τους συνδυάζετε με μια πηγή πρωτεΐνης ή/και λίπους.

Το πρωινό σας δεν περιείχε αρκετό φαγητό
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι λίγο μετά το πρωινό είναι ότι απλά δεν είχε αρκετό φαγητό. Η διατροφική κουλτούρα έχει κάνει πολλούς από εμάς να πιστεύουμε ότι πρέπει πάντα να προσπαθούμε να τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά αυτό σχεδόν πάντα αποτυγχάνει.

Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόση τροφή χρειάζεται πραγματικά το σώμα σας. Αν νιώθετε ότι τρώτε πρωινό και μετά πεινάτε ξανά σε λιγότερο από μία ώρα, δοκιμάστε να φάτε περισσότερο σε αυτό το γεύμα και δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά.

Οι ορμόνες της πείνας κάνουν τη δουλειά τους
Η γκρελίνη, μια ορμόνη της πείνας , τείνει να είναι χαμηλότερη το πρωί. Έτσι, μπορεί να νιώθετε ότι δεν πεινάτε πολύ το πρωί και η πείνα σας τείνει να αυξάνεται σταδιακά καθώς η μέρα προχωρά και τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται. Είναι εντελώς φυσιολογικό.

Είναι απλά η ώρα να ξαναφάτε

Εάν έχουν περάσει λίγες ώρες από την τελευταία φορά που φάγατε, είναι απολύτως λογικό ότι τα σημάδια της πείνας σας θα σας χτυπούσαν ξανά την πόρτα. Το αν αποφασίσετε να φάτε ένα μεσημεριανό σνακ ή ένα κανονικό γεύμα εξαρτάται από εσάς, αλλά θεωρήστε ότι είναι καλό το ότι το σώμα σας επικοινωνεί μαζί σας αρκετά καλά ώστε να σας ενημερώνει πότε χρειάζεται ξανά καύσιμο.

Τι μπορείτε να τρώτε για πρωινό
Η κατανάλωση ενός πρωινού με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος θα είναι πιθανότατα το κλειδί για ένα γεύμα που θα σας κρατήσει χορτάτους και ικανοποιημένους για λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα. Μπόνους η συμπερίληψη ορισμένων φυτικών ινών, γιατί βοηθάνε στον κορεσμό και τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα.

Δεν είστε σίγουροι τι περιλαμβάνεται σε αυτές τις πηγές μακροθρεπτικών συστατικών; Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  • Υδατάνθρακες
  •  Τοστ 
  • Πλιγούρι βρώμης και κόκκους 
  • Δημητριακά και γκρανόλα 
  • Κουλούρι 
  • Ρύζι 
  • Μπάρα
  • Πρωτεΐνες
  • Αυγά 
  • Ξηροί καρποί και σπόροι 
  • Τυρί 
  • Γιαούρτι 
  • Λίπη
  •  Βούτυρα ξηρών καρπών 
  • Ξηροί καρποί και σπόροι 
  • Αβοκάντο 

Πρέπει να τρώτε πρωινό αμέσως μόλις ξυπνάτε;

Ο καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις και ώρες γευμάτων που τον κάνουν να νιώθει καλύτερα. Ό,τι και να αποφασίσετε, είναι σημαντικό να δείτε εάν η επιλογή που έχετε κάνει σας κάνει να νιώθετε καλά ή αν είναι μια επιλογή που έχει τις ρίζες της στην κουλτούρα της δίαιτας και τη διαταραγμένη διατροφή.

Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει «σωστός» χρόνος για να περιμένετε (ή να μην περιμένετε). Δείτε τι κάνει το σώμα σας να νιώθει καλύτερα. Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι πρέπει να τρώτε συγκεκριμένα είδη τροφών συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα