Γιατί πρέπει να φροντίζετε τα δόντια σας αν θέλετε γερή καρδιά

Γιατί πρέπει να φροντίζετε τα δόντια σας αν θέλετε γερή καρδιά

Οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για αρρυθμίες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν υγιή καρδιακό παλμό, εάν έπαιρναν μέτρα για τη διαχείριση της ουλίτιδας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή οι οποίοι υποβλήθηκαν σε κατάλυση με καθετήρα, μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται θερμότητα για να καταστραφεί μια μικρή περιοχή του καρδιακού ιστού που προκαλεί τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Οι ασθενείς με σοβαρή φλεγμονή των ούλων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία της νόσου των ούλων τους μετά την κατάλυση με καθετήρα, είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανιστεί η κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν πρόσθετη οδοντιατρική φροντίδα.

«Η σωστή αντιμετώπιση της νόσου των ούλων φαίνεται να βελτιώνει την πρόγνωση της κολπική μαρμαρυγής και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Shunsuke Miyauchi, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία.

Η κολπική μαρμαρυγή πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός προκαλεί τη συγκέντρωση αίματος και τη δημιουργία θρόμβων στο εσωτερικό της καρδιάς, ανέφεραν οι ερευνητές. Πάνω από 12 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν 97 ασθενείς που υποβλήθηκαν τόσο σε κατάλυση με καθετήρα όσο και θεραπεία των ούλων με 191 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κατάλυση αλλά δεν έλαβαν καμία φροντίδα για την ασθένεια των ούλων.

Το 24% των συμμετεχόντων εμφάνισαν υποτροπή της μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε από 8 μήνες έως 2 χρόνια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όμως οι ασθενείς στους οποίους έγινε θεραπεία των ούλων τους είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανιστεί κολπική μαρμαρυγή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, οι ασθενείς των οποίων η κολπική μαρμαρυγή επανεμφανίστηκε είχαν πιο σοβαρή νόσο των ούλων από εκείνους των οποίων ο καρδιακός ρυθμός παρέμεινε φυσιολογικός μετά την κατάλυση.

Οι ερευνητές «εξεπλάγησαν από το πόσο χρήσιμη» θα μπορούσε να είναι η ανάλυση της νόσου των ούλων ενός καρδιοπαθούς στη θεραπεία των καρδιακών προβλημάτων του, δήλωσε ο Miyauchi.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) δεν αναγνωρίζει τη στοματική υγεία ως παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά αναγνωρίζει ότι η στοματική υγεία μπορεί να αποτελέσει δείκτη συνολικής ευημερίας.

Τα βακτήρια από τα φλεγμονώδη ούλα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο και η χρόνια φλεγμονή των ούλων μπορεί να σχετίζεται με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως φραγμένες αρτηρίες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα