Αυτοί οι εννιά δείκτες αίματος σχετίζονται με τη γήρανση και τον καρκίνο

Αυτοί οι εννιά δείκτες αίματος σχετίζονται με τη γήρανση και τον καρκίνο

Οι διαγνώσεις των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος γίνονται πλέον όλο και πιο συχνοί και με ταχύτερους ρυθμούς σε νεότερους ενήλικες από ό,τι πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη του 2023.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου -ή τον αριθμό των νέων περιπτώσεων που διαγνώστηκαν- σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών μεταξύ 2010 και 2019 και διαπίστωσαν πως για την αύξηση των περιστατικών καρκίνου σε νεότερους ενήλικες ευθύνεται η επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση. Η φθορά του σώματος που συνδέεται με τον τρόπο ζωής, το άγχος αλλά και με γενετικούς παράγοντες, αναφέρεται ορισμένες φορές ως βιολογική ηλικία ενός ατόμου.

Παράγοντες βιολογικής γήρανσης

Η ερευνητική ομάδα εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 148.724 ατόμων ηλικίας 37 έως 54 ετών από το μεγάλο μητρώο δεδομένων UK Biobank. Εντόπισαν εννέα δείκτες αίματος που έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με τη βιολογική ηλικία:

  1. Λευκωματίνη: Η πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ και μειώνεται με την ηλικία
  2. Κρεατινίνη: Ένα υποπροϊόν στο αίμα που παράγεται από την πέψη των πρωτεϊνών και τη διάσπαση του μυϊκού ιστού και το οποίο είναι ένα μέτρο της νεφρικής λειτουργίας. Τα χαμηλότερα επίπεδα συσχετίζονται με τη μακροζωία.
  3. Γλυκόζη: Καθώς μεγαλώνουμε, το σάκχαρο στο αίμα παραμένει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τα γεύματα.
  4. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη: Παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή. Τα σχετικά υψηλότερα επίπεδα σχετίζονται με ταχύτερη γήρανση.
  5. Λεμφοκύτταρα: Η συγκέντρωση αυτών των λευκών αιμοσφαιρίων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τείνει να μειώνεται με την ηλικία.
  6. Μέσος κυτταρικός όγκος: Ένας δείκτης του μέσου μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο οποίος αυξάνεται με την ηλικία.
  7. Εύρος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων: Η διαφορά μεταξύ του μεγέθους των μικρότερων και μεγαλύτερων ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός ατόμου, η οποία τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.
  8. Αλκαλική φωσφατάση: Ένα ένζυμο που παράγεται κυρίως από το ήπαρ και τα οστά και τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.
  9. Αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων: Οι αριθμοί λευκών αιμοσφαιρίων στο υψηλό όριο του φυσιολογικού εύρους στο αίμα μπορεί να αντιστοιχούν σε πιο εκτεταμένη γήρανση.

πηγή: flash.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα