Πώς συνδέεται η κατανάλωση αλκοόλ με το στοίχημα

Πώς συνδέεται η κατανάλωση αλκοόλ με το στοίχημα

Όσοι συμμετέχουν τακτικά σε αθλητικά στοιχήματα είναι πιο πιθανό να πάσχουν από διαταραχές κατάχρησης αλκοόλ.

Οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με το προφίλ των παικτών στοιχημάτων, είτε είναι εθισμένοι είτε όχι, διακρίνουν δύο κύριες ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα μπορούσε να αποτελείται από νεαρά άτομα που συμμετέχουν περισσότερο σε διαδικτυακά αθλητικά στοιχήματα, είναι ανύπαντροι, έχουν χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, εμπλέκονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια από πολύ μικρά και είναι πιθανότερο να έχουν χρέη που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια, διαταραχές κατάχρησης ουσιών, ψυχιατρικές παθολογίες και δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Η δεύτερη ομάδα παικτών είναι μεγαλύτερης ηλικίας, λιγότερο πιθανό να παίζουν τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, παντρεμένοι ή σε σταθερή σχέση συμβίωσης στις περισσότερες περιπτώσεις και με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Κατά τη σκιαγράφηση του προφίλ των ατόμων που συμμετέχουν σε αθλητικά στοιχήματα, η κατανάλωση αλκοόλ έρχεται επίσης συχνά στο προσκήνιο. Μια μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open επιβεβαιώνει ένα μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ που είναι πολύ πιο διαδεδομένο σε αυτούς τους παίκτες από ό,τι στον γενικό πληθυσμό ή σε όσους συμμετέχουν σε άλλες μορφές τυχερών παιχνιδιών ή στοιχημάτων.

Ανάλυση της κατανάλωσης αλκοόλ στους παίκτες τυχερών παιχνιδιών

Το αρχικό σκεπτικό των ερευνητών έχει ως εξής: το αθλητικό στοίχημα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω του πολλαπλασιασμού των χώρων διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών και της ευρείας διάθεσής του μέσω εφαρμογών και ιστότοπων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό το είδος τυχερών παιχνιδιών συνδέεται με αυξημένη χρήση και κατάχρηση ουσιών, ιδίως αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι υψηλότερη μεταξύ όσων συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια και, μάλιστα, τείνουν να πίνουν αλκοόλ ενώ παίζουν τυχερά παιχνίδια.

Αν σε αυτό προσθέσουμε τη μεγαλύτερη τάση αυτών των παικτών να αναλαμβάνουν κινδύνους, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ. Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Joshua Grubbs, αξιολόγησαν «κατά πόσον οι άνθρωποι που παίζουν τυχερά παιχνίδια στον αθλητισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κραιπάλης».

Η κραιπάλη είναι χαρακτηριστική της κραιπάλης: πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στους άνδρες, η κραιπάλη ορίζεται γενικά ως η κατανάλωση 5 ή περισσότερων ποτών μέσα σε λίγες ώρες, η οποία μειώνεται σε 4 ή περισσότερα για τις γυναίκες λόγω της διαφορετικής ανοχής τους στο αλκοόλ.

Περισσότερη κραιπάλη σε παίκτες στοιχήματος

Η ανάλυση περιελάμβανε συνεντεύξεις με πάνω από 4.300 άτομα (λίγο πάνω από το 51% των οποίων ήταν άνδρες), οι οποίοι ρωτήθηκαν τόσο για το προφίλ τους ως προς τον τζόγο όσο και για την κατανάλωση αλκοόλ. Οι παίκτες αθλητικού τζόγου, οι οποίοι ήταν κυρίως νεαροί άνδρες, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πίνουν σε μηνιαία ή μεγαλύτερη συχνότητα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι στατιστικές προσαρμογές για την ηλικία, τη φυλή και την εθνικότητα υποδηλώνουν ότι αυτή η βαριά κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί να αποδοθεί σε δημογραφικές διαφορές.

Αν και ο τύπος του σχεδιασμού της παρούσας μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα αποτελέσματά τους συνάδουν με εκείνα προηγούμενων αναλύσεων, οι οποίες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ και αυτού του είδους τυχερών παιχνιδιών.

«Δεδομένης της ταχείας επέκτασης των αθλητικών τυχερών παιχνιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματά μας αποκαλύπτουν την έντονη ανάγκη να προωθηθεί αυτή η ερευνητική γραμμή, ιδίως για να εξεταστεί πώς οι νέες τεχνολογίες τυχερών παιχνιδιών επηρεάζουν τον επιπολασμό, την παρουσίαση και την πρόληψη των διαταραχών χρήσης αλκοόλ και της βλάβης που προκαλούν», αναφέρουν.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα