Το περπάτημα σας κάνει καλό και προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες – Πόσο πρέπει να περπατάτε

Το περπάτημα σας κάνει καλό και προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες – Πόσο πρέπει να περπατάτε

Το περπάτημα είναι πολύ σημαντικό γιατί βελτιώνει την υγεία σας. Είναι εύκολο, απλό και αποτελεσματικό. Δεν χρειάζεται εξοπλισμό ή κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα και όπως τονίζουν και οι ειδικοί, ακόμη και το απλό περπάτημα, μπορεί να είναι αρκετό για την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

«Οι άνθρωποι υποτιμούν πόσο σημαντικό είναι να περπατάνε» δήλωσε στο heart ο Δρ Tiwaloluwa Ajibewa, επίκουρος καθηγητής προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων» ανέφερε η δρ Kelley Pettee Gabriel, αναπληρώτρια κοσμήτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Και όπως είπε, για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, το περπάτημα είναι πραγματικά χρήσιμο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Είναι ένα καλό πρώτο βήμα

Αν κάνετε οποιοδήποτε είδος περπατήματος, κινείστε. Αυτό είναι τόσο σημαντικό, επειδή η καθιστική ζωή -καθιστός, ξαπλωμένος- έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Ακόμα και μία ελαφριά δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων.

«Το κύριο πράγμα που προσπαθούμε να πούμε στους ανθρώπους είναι να κάθονται λιγότερο και να κινούνται περισσότερο» δήλωσε ο Ajibewa.

Δεν χρειάζεται να είναι 10.000 βήματα

«Αν και πρόκειται για έναν ωραίο, στρογγυλό αριθμό, η ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα προήλθε από τις τακτικές μάρκετινγκ μιας ιαπωνικής εταιρείας τη δεκαετία του 1960» δήλωσε η Gabriel. Πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο βέλτιστος αριθμός βημάτων ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία και ο στόχος σας.

Η Gabriel επεσήμανε μια ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Public Health, η οποία εξέτασε δεδομένα από 15 μελέτες. Διαπίστωσε ότι, ενώ η πραγματοποίηση περισσότερων βημάτων την ημέρα σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, τα οφέλη σε άτομα 60 ετών και άνω σταματούσαν σε περίπου 6.000 έως 8.000 βήματα την ημέρα. Αλλά στους νεότερους ενήλικες, τα οφέλη σταματούσαν στα περίπου 8.000 έως 10.000 βήματα.

Επίσης, μια μελέτη στο JAMA Neurology, ανέφερε ότι ο βέλτιστος αριθμός βημάτων που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας ήταν περίπου 9.800 βήματα την ημέρα. Αλλά ακόμη και τα άτομα που περπατούσαν περίπου 3.800 βήματα την ημέρα εξακολουθούσαν να μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine υπέδειξε ότι κάθε αύξηση κατά 2.200 βήματα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων, με τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας να εμφανίζεται μεταξύ 9.000 και 10.500 βημάτων την ημέρα.

Νιώθετε την ανάγκη για ταχύτητα;

«Όπως και με τον αριθμό των βημάτων, η σημασία του ρυθμού ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας» δήλωσε η Gabriel.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το γρηγορότερο περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, για παράδειγμα, και άλλες έχουν δείξει ότι χρειάζεται τακτική σωματική δραστηριότητα για να βελτιωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

«Αλλά για άλλα πράγματα, όπως ο έλεγχος του βάρους, δεν είναι η ταχύτητα αλλά η συνολική ενεργειακή δαπάνη που έχει σημασία» ανέφερε η Gabriel.

Και κάθε κίνηση μετράει

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την κίνηση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που μετακινούνται.

«Το θέμα είναι πραγματικά να περπατάτε με όποιον τρόπο μπορείτε» τόνισε η Gabriel.
Το πού περπατάτε -είτε στο δρόμο είτε σε διάδρομο- δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρείτε κάτι που σας βολεύει.

Έτσι, αν θέλετε να περπατήσετε γύρω από τον στίβο ενώ το παιδί σας είναι στην προπόνηση ποδοσφαίρου, μπορείτε, αλλά αν προτιμάτε να πάτε στο εμπορικό κέντρο ή στο γυμναστήριο και να περπατήσετε εκεί επειδή βρέχει ή να περπατήσετε στη γειτονιά σας, κάντε το.

Μία καλή ιδέα

Μπορείτε να ξεκινήσετε το περπάτημα με κάτι τόσο απλό: να σηκώνεστε από τον καναπέ κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων. «Μια μικρή δραστηριότητα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε» υπογραμμίζει ο Ajibewa. Και προσθέτει «Συνεχίστε να κάνετε όλο και περισσότερα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα γίνει πιο εύκολο για εσάς».

Τα επόμενα βήματα

Μόλις το κάνετε για λίγο καιρό, είπε η Gabriel, μη φοβάστε να διαφοροποιήσετε τη διαδρομή και το ρυθμό σας. «Το σώμα σας προοδεύει περισσότερο όταν το εκπλήσσετε λίγο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Βρείτε ένα δρόμο με ανηφόρες ή δοκιμάστε να εναλλάσσετε διαστήματα πιο αργού περπατήματος με γρήγορο ρυθμό.

«Είμαστε προορισμένοι να κινούμαστε, οπότε απλά κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε» είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Ajibewa.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα