Πού οφείλεται ο πόνος στα πόδια όταν ξυπνάτε το πρωί

Πού οφείλεται ο πόνος στα πόδια όταν ξυπνάτε το πρωί

Σύμφωνα με την ποδίατρο, δρ. Dina Stock, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, ο πόνος στα πόδια ή ο πόνος στη φτέρνα το πρωί μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παθήσεων λόγω έλλειψης υποστήριξης ή υπερβολικής χρήσης τενόντων ή συνδέσμων.

Ακολουθούν τέσσερις κοινές παθήσεις που μπορεί να σας προκαλούν πόνο χαμηλά στα πόδια όταν ξυπνάτε το πρωί και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα
 
Εάν στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή αν τρέχετε τακτικά πάνω σε κληρή επιφάνεια (π.χ. άσφαλτος) αυτή είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Τα πόδια σας έχουν συνδέσμους που ονομάζονται πελματιαία περιτονία. Αυτοί οι σύνδεσμοι εκτείνονται από τη φτέρνα σας μέχρι τη βάση των δακτύλων σας και υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού σας και απορροφούν την πίεση καθώς περπατάτε ή τρέχετε. Όταν αυτοί οι σύνδεσμοι φλεγμαίνουν ή σχίζονται, αναπτύσσεται μια κατάσταση που ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Αυτή είναι η πιο κοινή πάθηση που οδηγεί σε πόνο στη φτέρνα όταν ξυπνάτε το πρωί. Μπορεί να αισθάνεστε τη φτέρνα σας πολύ σφιχτή και έναν οξύ πόνο αμέσως μόλις σηκώνεστε από το κρεβάτι και κάνετε μερικά βήματα. Συχνά, αυτός ο πόνος υποχωρεί από μόνος του όσο περισσότερο περπατάτε και “ξυπνάτε” αυτούς τους συνδέσμους, αλλά μερικές φορές, ο πόνος μπορεί να παραμείνει όλη την ημέρα. Για την ανακούφιση αυτού του πόνου, η δρ. Stock προτείνει να κάνετε τεντώματα ποδιών και πελμάτων στο κρεβάτι όταν ξυπνήσετε και προτού σηκωθείτε και πατήσετε στο έδαφος.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό τυλίγοντας το σεντόνι ή μια ελαστική ταινία γύρω από το μπροστινό μέρος του ποδιού σας και τραβώντας το πόδι σας απαλά προς το μέρος σας. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια χαλαρώστε και επαναλάβετε αυτή τη διάταση 5-10 φορές πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Θα πρέπει να συνεχίσετε τις διατάσεις περιοδικά όλη την ημέρα.

Αχίλλειος τενοντίτιδα
 
Παρόμοια με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, η αχίλλειος τενοντίτιδα συμβαίνει όταν φλεγμαίνει ο αχίλλειος τένοντας στο πίσω μέρος της φτέρνας. Αυτός ο τένοντας σας βοηθά να τρέχετε, να περπατάτε και να πηδάτε, αλλά εάν είναι πολύ επιβαρυμένος, μπορεί να γίνει δύσκαμπτος, ευαίσθητος και να διογκωθεί. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στη φτέρνα σας μόλις ξυπνάτε το πρωί, αλλά μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο όταν ασκείστε, ανεβαίνετε σκάλες ή κινείστε όλη την ημέρα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο ακόμα και να περπατήσετε.

Για την ανακούφιση του πόνου, θα πρέπει να ξεκουραστείτε, να παγώσετε τον τένοντα για έως και 20 λεπτά κάθε φορά μέσα στην ημέρα και να μειώσετε το πρήξιμο ανυψώνοντας το πόδι σας όταν κάθεστε. Εάν ο πόνος συνεχίζεται, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή μπορεί να χρειαστεί να ακινητοποιηθείτε. Υπάρχουν και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε, εάν ο πόνος επιμένει και δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία.

Η θεραπεία για την αχίλλειο τενοντίτιδα είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με εκείνη για την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Πλατυποδία

Περίπου 2 στα 10 άτομα έχουν πλατυποδία και πολλοί εξ αυτών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Εάν έχετε πλατυποδία, ίσως δεν αναπτύξατε ποτέ καμάρα ή, ως ενήλικας, η καμάρα του πέλματός σας έχει πέσει. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν εμφανίσετε φλεγμονή ή ρήξη σε έναν τένοντα του ποδιού που υποστηρίζει τις καμάρες.

Η πλατυποδία μπορεί να επιδεινώσει άλλες καταστάσεις, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα και η αχίλλειος τενοντίτιδα. Επομένως, είναι σημαντικό να στηρίζετε τα πέλματά σας με καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή χρησιμοποιώντας ένθετα στα παπούτσια σας για επιπλέον στήριξη. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τους τένοντες της περιοχής με μια σειρά από διατάσεις και ασκήσεις, όπως άρση καμάρας και ανασηκώσεις φτέρνας.

Και αν έχετε πλατυποδία, θα πρέπει να μείνετε μακριά από το να φοράτε σανδάλια ή να περπατάτε ξυπόλητοι.

Αρθρίτιδα

Εάν αισθάνεστε πόνο το πρωί στο πάνω μέρος του ποδιού πέλματος ή στους αστραγάλους σας, μπορεί να έχετε αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ένας χόνδρος σας φθείρεται και οι αρθρώσεις τρίβονται μεταξύ τους κόκαλο-με-κόκαλο. Αυτό μπορεί να συμβεί με τακτική φθορά καθώς μεγαλώνετε (οστεοαρθρίτιδα). Μπορείτε επίσης να έχετε ρευματοειδή ή ψωριασική αρθρίτιδα, που προκαλούνται από φλεγμονή.

Τι να κάνετε αν πονάνε τα πόδια σας όταν σηκώνεστε το πρωί

Εάν αισθάνεστε πόνο στα πόδια το πρωί, δοκιμάστε να κάνετε διατάσεις πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε επίσης να φορέσετε νυχτερινό νάρθηκα για να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το προσβεβλημένο πόδι σας σε γωνία 90 μοιρών ενώ κοιμάστε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τεντώσετε τους σφιγμένους μύες και τους συνδέσμους σας. Το να μην κοιμάστε μπρούμυτα και να αφήνετε τα πόδια σας στην φυσική τους θέση είναι εξίσου χρήσιμο.

Εάν έχετε δοκιμάσει διατάσεις, φοράτε καλύτερα αθλητικά παπούτσια ή/και χρησιμοποιείτε ένθετα στα υποδήματά σας και συνεχίζετε να αισθάνεστε πόνο, είναι σώφρον να σας δει ένας ποδίατρος. Και αν έχετε εμφανές πρήξιμο ή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή εάν το πόδι σας το νιώθετε ζεστό στην αφή, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού αμέσως γιατί μπορεί να έχετε σκίσει έναν σύνδεσμο ή έναν τένοντα.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα