Το κανονικό όνομα για έναν αφαλό είναι ομφαλός και αυτό είναι σημαντικό διότι μας υπενθυμίζει ότι είναι το σημείο όπου βρισκόταν ο ομφάλιος λώρος, ο σωλήνας που συνδέει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο με τον πλακούντα της μητέρας του.
Μετά τη γέννηση, ο ομφάλιος λώρος δεν χρειάζεται πλέον, επομένως αποκόπτεται και “σφραγίζεται”, αφήνοντας ένα πολύ μικρό απομεινάρι, το οποίο τελικά αφυδατώνεται και πέφτει φυσιολογικά μόνο του. Ο αφαλός είναι η “ουλή” που μένει μετά από αυτήν τη διαδικασία.
Πώς ένας αφαλός μπορεί να έχει σχήμα προς τα μέσα ή προς τα έξω
Μερικοί πιστεύουν ότι το αν ο αφαλός βγαίνει προς τα έξω ή όχι εξαρτάται από το τον τρόπο που κόβεται ο ομφάλιος λώρος ή από το πού ακριβώς τοποθετείται ο σφιγκτήρας την ώρα της γέννας. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Εξαρτάται από το πώς επουλώνεται η περιοχή και δημιουργείται η ουλή, κάτι που εξαρτάται από το άτομο. Ωστόσο, ορισμένες ιατρικές παθήσεις (κυρίως ομφαλοκήλες και κοκκιώματα) μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα σαν έναν “εξωστρεφή” αφαλό.
Για έναν αφαλό που “βγαίνει προς τα έξω” δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να σας ανησυχήσει, αν και είναι ο πιο σπάνιος από δύο τύπους: εκτιμάται ότι το 90% των ανθρώπων έχουν “εσωστρεφή” αφαλό και μόνο το υπόλοιπο 10% έχει “εξωστρεφή” αφαλό.
Εάν ανήκετε σε αυτό το 90%, τότε κάθε φορά που καθαρίζετε κάθε... χνούδι που μπορεί να έχει συσσωρευτεί εκεί (συμβαίνει σε όλους και είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο) μπορεί επίσης να ανασηκώνετε άθελά σας ένα σωρό βακτήρια.
Μια μελέτη του 2012 που περιελάμβανε το ταμπονάρισμα ανθρώπινων αφαλών για ερευνητικούς σκοπούς βρήκε πάνω από 2.300 διαφορετικά είδη βακτηρίων σε μόλις 60 αφαλούς. Από αυτά, τα 1.458 ήταν βακτήρια άγνωστα μέχρι τότε στην επιστήμη, ενώ στον αφαλό ενός συμμετέχοντα βρέθηκε βακτήριο που προηγουμένως είχε εντοπιστεί μόνο στην Ιαπωνία, αλλά ο εν λόγω άνθρωπος δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την Ιαπωνία!
Οι αφαλοί μπορεί μερικές φορές να αλλάξουν
Αν και για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, ο αφαλός τους δεν θα αλλάξει, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι αφαλοί ορισμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξουν εμφάνιση. Ο πρώτος είναι αυτό που είναι γνωστό ως ομφαλοπλαστική: μια αισθητική επέμβαση για την αλλαγή του μεγέθους ή/και του σχήματος του αφαλού.
Το δεύτερο είναι κάποιες ιατρικές παθήσεις που ασκούν επιπλέον πίεση στην περιοχή, αναγκάζοντας έναν κατά τα άλλα “εσωστρεφή” αφαλό να “βγει προς τα έξω”. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η εγκυμοσύνη , όπου το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί πίεση στον αφαλό και τον “σπρώχνει” προς τα έξω. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, συνήθως παρατηρείται περίπου στις 26 εβδομάδες κύησης, αν και συνήθως ο αφαλός της γυναίκας επιστρέφει στην κανονική του... εσωστρέφεια μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.
Πηγή: onmed.gr