Το Νο1 κρυφό σημάδι της χρόνιας φλεγμονής που οι περισσότεροι αγνοούν

Το Νο1 κρυφό σημάδι της χρόνιας φλεγμονής που οι περισσότεροι αγνοούν

Οι ρευματολόγοι αποκαλύπτουν γιατί ένα σύμπτωμα που συχνά παραβλέπουμε πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μια ευρεία γκάμα προβλημάτων υγείας, που κυμαίνονται από ήπια και ενοχλητικά (όπως εξανθήματα ή πεπτικά προβλήματα) έως σοβαρά και που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας (όπως ο καρκίνος ή η γνωστική εξασθένηση).

Οι πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει το σώμα μπορεί να δυσκολέψουν τον εντοπισμό της. Ωστόσο, οι ρευματολόγοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια στα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, συμπεριλαμβανομένου ενός συμπτώματος χρόνιας φλεγμονής που συχνά περνάει απαρατήρητο.

Τι είναι ακριβώς η φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά, αλλά πολλές φορές χωρίς να κατανοούμε πραγματικά την έννοιά του. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι είναι η φλεγμονή.

Ο Dr. Adam Kreitenberg, ρευματολόγος στην 1MD Nutrition, εξηγεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι φλεγμονής. Γενικά, η φλεγμονή αποτελεί την απάντηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ορισμένα ερεθίσματα, είτε ξένα προς τον οργανισμό είτε τοξικά. Με άλλα λόγια, η φλεγμονή λειτουργεί σαν ένα προστατευτικό σύστημα του σώματος μας.

Ο Dr. Kreitenberg επισημαίνει επίσης τη διάκριση μεταξύ οξείας και χρόνιας φλεγμονής. «Η οξεία φλεγμονή αναπτύσσεται γρήγορα και συνήθως υποχωρεί μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες ή και λιγότερο. Η χρόνια φλεγμονή αναπτύσσεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου και είναι μακροχρόνια. Ορισμένοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή περιλαμβάνουν την έκθεση σε επιβλαβή ξένα σώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επαναλαμβανόμενη οξεία φλεγμονή ή αυτοάνοσα νοσήματα», εξηγεί ο ειδικός.

Η Dr. Aly Cohen, ρευματολόγος, γιατρός ολιστικής ιατρικής, ειδικός στην περιβαλλοντική υγεία και ιδρύτρια της The Smart Human, τονίζει ότι δεν είναι όλες οι φλεγμονές κακές. «Η φλεγμονή είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν υπάρχει υπερβολικό επίπεδο φλεγμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξεπερνάει τον φυσιολογικό της ρόλο», λέει η ειδικός.

Η χρόνια φλεγμονή, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής που μπορούν να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια, έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

  • ο διαβήτης,
  • οι καρδιαγγειακές παθήσεις,
  • η αρθρίτιδα,
  • οι αλλεργίες και
  • η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD).

Για να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματά της ώστε να την αναγνωρίσετε το συντομότερο δυνατό.

Το κρυφό σημάδι χρόνιας φλεγμονής που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με τους ρευματολόγους

Η χρόνια φλεγμονή είναι μια κατάσταση που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ενδεχομένως να την έχετε κι εσείς χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Σύμφωνα με τους ρευματολόγους, Dr. Kreitenberg και Dr. Cohen, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο στον καθένα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να μην είναι πάντα ξεκάθαρα.

Συνήθως, η χρόνια φλεγμονή συνοδεύεται από μη ειδικά συμπτώματα, δηλαδή συμπτώματα που δεν μπορούν να παρατηρηθούν από γιατρό αλλά αναφέρονται από τους ασθενείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής;

  • Διαταραγμένος ύπνος
  • Διαταραχές διάθεσης, όπως κατάθλιψη και άγχος
  • Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
  • Πρήξιμο ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Συχνές λοιμώξεις
  • Δερματικά εξανθήματα (σε ορισμένες περιπτώσεις)
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (σε ορισμένες περιπτώσεις)

Το Νο1 σημάδι της φλεγμονής που οι περισσότεροι αγνοούν

Υπάρχει ένα σύμπτωμα που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν, σύμφωνα με την Dr. Cohen και αυτό είναι η ανεξήγητη και συχνή κόπωση.

Εάν κοιμάστε όσο χρειάζεται αλλά εξακολουθείτε να νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη χρόνιας φλεγμονής.

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε χρόνια φλεγμονή

Εάν αντιμετωπίζετε συχνή κόπωση ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή, οι Dr. Cohen και Dr. Kreitenberg συνιστούν να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Μέσω ενός λεπτομερούς ιστορικού, φυσικής εξέτασης και εργαστηριακών εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής και να εντοπίσει την αιτία της. Στη συνέχεια, μπορεί να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για να μειώσει τη φλεγμονή και να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της.

Θεραπεία χρόνιας φλεγμονής

Η θεραπεία της χρόνιας φλεγμονής εξαρτάται από τον τύπο και την αιτία της. Γενικά, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Υγιεινή διατροφή με απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά
  • Φυσική άσκηση
  • Διαχείριση βάρους
  • Αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής (σε συνεννόηση με το γιατρό σας)

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο σώμα σας. Εάν νιώθετε κάτι “παράξενο” μην το αγνοείτε. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας, επηρεάζοντας το δέρμα, την πέψη, ακόμη και τη διάθεση σας.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα