Τροφικές αλλεργίες: Πώς παραγγέλνουμε με ασφάλεια φαγητό απ' έξω

Τροφικές αλλεργίες: Πώς παραγγέλνουμε με ασφάλεια φαγητό απ' έξω

Διαβάστε τις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για το πώς να αισθάνεστε ασφαλείς αν έχετε κάποια γνωστή τροφική αλλεργία και παραγγέλνετε φαγητό απ' έξω ή σε εστιατόριο.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένες τροφές, τις οποίες αναγνωρίζει ως «παθογόνους εισβολείς».

Περισσότερες από 160 τροφές αναγνωρίζονται επίσημα ως πιθανά αλλεργιογόνα, προκαλώντας συμπτώματα όπως τα δερματικά εξανθήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο βήχας.

Οι παρακάτω οδηγίες εντάσσονται στο πλαίσιο της δραστηριότητας του ΕΦΕΤ για ορθή ενημέρωση των καταναλωτών ως προς τις τροφικές αλλεργίες και τρόπους προφύλαξης από αυτές.

Τροφικές αλλεργίες: 5 συμπτώματα που πρέπει να ΜΗΝ αγνοήσετε

  • Δερματικά εξανθήματα και φαγούρα: Είναι σύνηθες στα άτομα με τροφικές αλλεργίες να εκδηλώνεται φαγούρα, εξάνθημα στο δέρμα και πρήξιμο, κυρίως στα χέρια, στα πόδια και στις αρθρώσεις, μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου στο οποίο παρουσιάζει ευαισθησία. Δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθεί κοκκίνισμα γύρω από το στόμα.
  • Πτώση των καρδιακών παλμών: Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και των παλμών της καρδιάς. Οι επιδράσεις αυτές συνοδεύονται συχνά από ένα αίσθημα ζαλάδας και τάση λιποθυμίας.
  • Φαγούρα στο στόμα: Η επαφή με ένα αλλεργιογόνο τρόφιμο οδηγεί συχνά σε φαγούρα γύρω από το στόμα ή και σε ήπιο βήχα. Αυτό είναι συχνότερο με τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες όμοιες με τη γύρη.
  • Σφίξιμο στο στήθος: Η δυσκολία κατάποσης και το σφίξιμο στο στήθος την ώρα του φαγητού μπορεί να υποδεικνύουν εωσινοφιλική οισοφαγίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, οι αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται σε ένα τρόφιμο πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού και αυτό με τη σειρά του απελευθερώνει μαζικά ηωσινόφιλα (λευκά αιμοσφαίρια) στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται στο σημείο φλεγμονή και να στενεύει η πεπτική οδός.
  • Γαστρεντερικές ενοχλήσεις: Όταν ένα γεύμα προκαλεί ναυτία, στομαχόπονο ή διάρροια συνήθως το μυαλό μας πάει στην τροφική δηλητηρίαση ή τη δυσανεξία, εξίσου πιθανό είναι όμως τα συμπτώματα να οφείλονται σε τροφική αλλεργία.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα