Πόσα αυγά την εβδομάδα δεν επηρεάζουν αρνητικά την χοληστερίνη και την καρδιά

Πόσα αυγά την εβδομάδα δεν επηρεάζουν αρνητικά την χοληστερίνη και την καρδιά

Η κατανάλωση περίπου δώδεκα αβγών κάθε εβδομάδα δεν επηρέασε αρνητικά τα επίπεδα χοληστερίνης ενηλίκων στις ΗΠΑ, ηλικίας 50 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αυγά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία αμερικανική μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο American College of Cardiology's Annual Scientific Sessions στην Ατλάντα.

Η μελέτη χρησιμοποιώντας στοιχεία επισημαίνει ότι τα αυγά - που κάποτε θεωρούνταν ανεπιθύμητη αιτία υψηλής χοληστερίνης - θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τι είναι τα εμπλουτισμένα αυγά

Στη μελέτη, συνολικά 140 ενήλικες άνω των 50 ετών, οι οποίοι είχαν επίσης καρδιακή νόσο ή τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου, ακολούθησαν είτε μία δίαιτα χωρίς αυγά είτε μία δίαιτα, η οποία περιελάμβανε την κατανάλωση περισσοτέρων από 12 εμπλουτισμένων αυγών κάθε εβδομάδα.

Τα εμπλουτισμένα αυγά περιέχουν πρόσθετες ποσότητες βιταμινών (όπως βιταμίνη D) ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συνήθως μέσω τροφών με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, οι οποίες δίνονται στα πουλερικά. Τα επίπεδα χοληστερίνης των συμμετεχόντων στη μελέτη παρακολουθήθηκαν στην αρχή της μελέτης και μετά ξανά στους τέσσερις μήνες.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία σημαντική αλλαγή στα επίπεδα της HDL («καλής» χοληστερόλης) ή της LDL («κακής» χοληστερόλης) μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 12 εμπλουτισμένων αυγών κάθε εβδομάδα δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερίνης.

Τα εμπλουτισμένα αυγά επιλέχθηκαν καθώς μπορεί να περιέχουν εμπλουτισμένα επίπεδα «βιταμινών D, B και E, ωμέγα-λιπαρών οξέων, ιωδίου μαζί με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά», έγραψε η Δρ Nina Nouhravesh, ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στο Durham, North Carolina και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η Nouhravesh σημείωσε ότι στη μελέτη, μεταξύ ασθενών με «καρδιοπάθεια ή με κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, η κατανάλωση 12 εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα δεν επηρέασε αρνητικά τη χοληστερίνη τους σε διάστημα 4 μηνών, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έτρωγαν αυγά».

Πάντως, καλό είναι να μην κάνουμε διατροφικές αλλαγές αν δεν συμβουλευτούμε πρώτα το γιατρό μας.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα