Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης των κιρσών;

Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης των κιρσών;

Αυτή προκύπτει όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά, δυσκολεύοντας την επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Εκείνα τα τμήματα φλεβών στα οποία το αίμα ρέει προς τη λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί διογκωμένες φλέβες με οφειοειδή πορεία, ονομάζονται κιρσοί.

Οι κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, όμως πρωταρχική αιτία είναι μια δομική αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος. Γι’ αυτό το λόγο και η κληρονομικότητα θεωρείται ότι παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση και ανάπτυξη των κιρσών.

Η εξέλιξη των κιρσών ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια. Συχνά, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία τους μέχρι οι κιρσοί να έχουν εξελιχθεί σε πιο προχωρημένο βαθμό.

Γι' αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα στάδια ανάπτυξης των κιρσών, ώστε να μπορούμε να τους προλάβουμε και να τους αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

1ο στάδιο

Στο πρώτο στάδιο, οι κιρσοί μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Οι αλλοιώσεις παρουσιάζονται στο εσωτερικό των ποδιών και δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Σε αυτό το αρχικό στάδιο, η φλεβική δυσλειτουργία δεν έχει ακόμα προκαλέσει εμφανείς αλλοιώσεις και οι κιρσοί μπορούν να ανιχνευθούν μόνο μέσω υπερήχου.

2ο στάδιο

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, τα πόδια μπορεί να αρχίσουν να βαραίνουν και η φλεβική πίεση να αυξάνεται, προκαλώντας πρήξιμο και κνησμό(φαγούρα). Επειδή πολλές φορές οι κιρσοί αναπτύσσονται και στα δύο πόδια, ο ασθενής μπορεί να μπερδευτεί και να νομίζει ότι τα συμπτώματα αυτά προκύπτουν από την ορθοστασία ή την κούραση και να μην καταλάβει ότι πρόκειται για κιρσούς, με αποτέλεσμα να μην αναζητήσει ακόμη τη συμβουλή κάποιου αγγειοχειρουργού.

3ο στάδιο

Σ’ αυτό το στάδιο, οι κιρσοί μπορεί να είναι ορατοί. Αυτές οι μπλε και μοβ γραμμές κάνουν την εμφάνισή τους στο πόδι του ασθενούς. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθεί ένα σύμπλεγμα ευρυαγγειών στο εσωτερικό τμήμα του αστραγάλου μεταξύ πτέρνας και και πέλματος, γνωστό και ως φλεβεκτακτική κορώνα.

Πλέον, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό. Η εμφάνιση της φλεβεκτατικής κορώνας, υποδηλώνει την ύπαρξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφήματος.

4ο στάδιο

Οι ασθενείς μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα νωρίτερα στην ημέρα, ακόμα και αν δεν έχουν εμφανείς κιρσούς. Η κούραση στα πόδια γίνεται πιο έντονη, ακόμα και μετά από ολιγόλεπτη ορθοστασία.

   
Το αίσθημα βάρους και πόνου μπορεί να είναι αφόρητο, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή.

5ο στάδιο

Σε αυτό το στάδιο εκτός από το οίδημα, παρατηρούνται αλλοιώσεις και στο δέρμα. Το χρώμα πάνω από τους κιρσούς, ειδικά στην περιοχή της γάμπας, μπορεί να γίνει πιο σκούρο και σκληρό (λιποδερματοσκλήρυνση) προδίδοντας μια πιο προχωρημένη φάση της νόσου.

6ο στάδιο

Στο τελικό στάδιο, τα πόδια πρήζονται σημαντικά και μπορεί να εμφανιστούν πληγές (φλεβικά έλκη). Περίπου 5% των ασθενών με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια αναμένεται να εμφανίσει έλκος.Τα φλεβικά έλκη έχουν το χαρακτηριστικό να επουλώνονται δύσκολα και να υποτροπιάζουν εύκολα.

Η αξία της πρόληψης

Καθώς η φλεβική ανεπάρκεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και οι επιπλοκές γίνονται όλο και πιο σοβαρές. Γι' αυτόν τον λόγο, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των κιρσών είναι σημαντική. Το υπερηχογράφημα (triplex φλεβών) αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση της φλεβικής ανεπάρκειας και των φλεβικών παθήσεων γενικότερα.

Εάν αναγνωρίζετε κάποια από τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αγγειοχειρουργό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Θεραπεία για κάθε στάδιο ανάπτυξης των κιρσών

Αναζητώντας επιλογές για την αντιμετώπιση των κιρσών, είναι σημαντικό να στραφείτε στους κατάλληλους επαγγελματίες. Στο ιατρείο Siafakas Vein Center, θα βρείτε μια ομάδα αφοσιωμένη στην παροχή προηγμένων λύσεων για την υγεία του φλεβικού σας συστήματος.

Ο εξιδεικευμένος στις φλεβικές παθήσεις αγγειοχειρουργός, Αθανάσιος Σιαφάκας ξεχωρίζει στον τομέα της αντιμετώπισης των κιρσών, καθώς είναι πρωτοπόρος στη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας Laser 1940nm. Αυτή η καινοτόμα μέθοδος προσφέρει στοχευμένη θεραπεία με εξαιρετική ακρίβεια, προσαρμοζόμενη στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενούς.

Επικοινωνήστε σήμερα με το Siafakas Vein Center και αποκτήστε και πάλι υγιή και όμορφα πόδια, χωρίς κιρσούς.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα