Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα φώτα της πόλης

Εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα φώτα της πόλης

Τα λαμπερά φώτα της νυχτερινής πόλης μπορεί να φαίνονται συναρπαστικά, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ένα άτομο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα έντονα τεχνητά φώτα τη νύχτα φαίνεται να επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο με τρόπους που καθιστούν το εγκεφαλικό πιο πιθανό, αναφέρουν ερευνητές.

Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο εξωτερικό φως τη νύχτα έχουν 43% αυξημένο κίνδυνο ασθενειών που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Αυτές περιλαμβάνουν φραγμένες αρτηρίες που εμποδίζουν την παροχή αίματος ή προκαλούν αιμορραγία στον εγκέφαλο, δηλαδή τις δύο κύριες αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, “συμβουλεύουμε τους ανθρώπους, ειδικά όσους ζουν σε αστικές περιοχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης αυτής της έκθεσης για να προστατευθούν από τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις της στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο ερευνητής Jian-Bing Wang από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Zhejiang στο Hangzhou της Κίνας.

Η υπερβολική χρήση τεχνητού φωτός έχει οδηγήσει 4 στους 5 ανθρώπους στον πλανήτη να ζουν σε περιβάλλοντα με μεγάλη φωτορύπανση, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, ο Wang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 28.300 ενήλικες που ζουν στην Κίνα, αξιολογώντας την έκθεσή τους στο υπαίθριο νυχτερινό φως, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες που χαρτογραφούσαν τη φωτορύπανση της περιοχής.

Αυτοί οι ενήλικες ζούσαν στο Ningbo, ένα σημαντικό λιμάνι και βιομηχανική πόλη στην ανατολική ακτή της Κίνας με πληθυσμό άνω των 8,2 εκατομμυρίων ατόμων.

Κατά τη διάρκεια 6 ετών παρακολούθησης από το 2015 έως το 2021, οι ερευνητές βρήκαν σχεδόν 1.300 περιπτώσεις νόσου των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων 777 εγκεφαλικών επεισοδίων που προκλήθηκαν από φραγμένες αρτηρίες και 133 εγκεφαλικών που προκλήθηκαν από αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συνεχής έκθεση σε έντονο φως τη νύχτα μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο.

Έτσι, τα νυχτερινά φώτα μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού μειώνοντας τον καλό ύπνο, είπαν οι ερευνητές.

“Πρέπει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές πολιτικές και στρατηγικές πρόληψης, για να μειώσουμε το βάρος των ασθενειών από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το τεχνητό φως καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν σε πιο πυκνοκατοικημένες, μολυσμένες περιοχές”, είπε ο Wang.

Και η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης στον αέρα -που προκαλείται από την καύση καυσίμου, σκόνης ή καπνού- είχαν 41-50% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο εκτεθειμένοι.

Οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου από την κυκλοφορία των οχημάτων και τους βιομηχανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αύξησαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 31% σε εκείνους που εκτέθηκαν περισσότερο, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα