Έχετε αϋπνίες; Ίσως η άσκηση σας βοηθήσει να κοιμάστε περισσότερο. Προσοχή όμως, θα πρέπει να είστε συνεπείς και τακτικοί στο πρόγραμμα γυμναστικής που θα επιλέξετε.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μια νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό BMJ Open και εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 4.300 άτομα ηλικίας 39 έως 67 ετών σε μια περίοδο 10 ετών.
«Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από αϋπνία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Erla Björnsdóttir, ειδικός στον ύπνο και δασκάλα μερικής απασχόλησης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ.
Η ερευνήτρια Δρ. Björnsdóttir είναι συνδεδεμένη με μια εφαρμογή ύπνου που παρακολουθεί τον ύπνο και δίνει συμβουλές και οδηγίες για καλύτερο ύπνο στους ασθενείς που παρακολουθεί.
Οι συμμετέχοντες σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες ερωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής τους δραστηριότητας καθώς και τα συμπτώματα της αϋπνίας, την ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ και τα αισθήματα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όσοι ήταν επίμονα δραστήριοι είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται κανονικά (6 έως 9 ώρες τη νύχτα). Όσοι δραστηριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούν κανονικά. Επίσης, η μελέτη ανέφερε το δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το ιστορικό καπνίσματος.
Τα ευρήματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζονται επίσης από μεγάλη βιβλιογραφία, όπως είπε ο Δρ David Neubauer, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
«Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ευεργετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στα συμπτώματα της αϋπνίας, αλλά η τρέχουσα μελέτη δείχνει επιπλέον τη σημασία της συνέπειας στην άσκηση με την πάροδο του χρόνου», είπε η Δρ. Björnsdóttir : «Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να είστε σωματικά δραστήριοι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας, προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο αϋπνίας και σύντομης διάρκειας ύπνου».
Η μελέτη μπορεί να δώσει στους επαγγελματίες υγείας ένα άλλο εργαλείο παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία, δήλωσε ο Δρ, Shalini Paruthi, συνδιευθυντής του Ιατρικού και Ερευνητικού Κέντρου Ύπνου στο Νοσοκομείο St. Luke στο Τσέστερφιλντ του Μιζούρι και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου.
«Μας δίνει μια ιδέα για κάτι που ίσως δεν σκεφτόμαστε πάντα για τη θεραπεία της αϋπνίας», είπε ο Paruthi.
Τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην καλή ξεκούραση.
Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου προάγοντας:
-τη χαλάρωση
-τη μείωση του στρες
-την ενίσχυση της διάθεσης.
«Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος και προωθεί τον βαθύτερο ύπνο», είπε η Δρ. Björnsdóttir.
Αυτή η μελέτη δεν δείχνει από μόνη της ότι η προσθήκη άσκησης θα μειώσει τα συμπτώματα της αϋπνίας ωστόσο θα αυξήσει τις ώρες που κοιμόμαστε.
Υπάρχει βιβλιογραφία που αναφέρει πως οι άνθρωποι που αρχίζουν να γίνονται πιο δραστήριοι σωματικά και να ασκούνται περισσότερο, έχουν την τάση να έχουν βελτιωμένο νυχτερινό ύπνο όσον αφορά τον συνολικό χρόνο ύπνου τους και την ικανότητά τους να αποκοιμούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που έχουν από καιρό προβλήματα με την αϋπνία πιθανότατα δεν θα διαπιστώσουν ότι η άσκηση θεραπεύει πλήρως την κατάστασή τους από μόνη της», πρόσθεσε ο Paruthi και συνεχίζει: «Μερικοί άνθρωποι θα δουν εκπληκτικά αποτελέσματα, άλλοι μέτρια και μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να μην δει καμία βελτίωση» είπε.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεραπεία της αϋπνίας, επομένως τα άτομα με πιο σοβαρά προβλήματα ύπνου μπορεί να θέλουν να το αναζητήσουν επίσης.
Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να τρέχετε μαραθώνιους για να έχετε το όφελος. Απλά πρέπει να ξεκινήσετε, είπαν οι ειδικοί.
Ακόμη και η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα ή η γιόγκα, μπορεί να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στον ύπνο.
Πηγή: topontiki.gr