Αυτά είναι τα πιο τοξικά φάρμακα για τα νεφρά

Αυτά είναι τα πιο τοξικά φάρμακα για τα νεφρά

Τα φάρμακα μπορούν να διαταράξουν σοβαρά τη λειτουργία των νεφρών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση μιας σειράς ζωτικών λειτουργιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού ορισμένων από τα απόβλητα που παράγονται κατά τη λειτουργία των άλλων οργάνων του σώματος.

Συμμετέχουν επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού, των αλάτων και των μετάλλων στο αίμα, στη ρύθμιση του pH (οξύτητα) του αίματος και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Αυτές και άλλες βασικές αποστολές μπορούν να επηρεαστούν από τη χρήση ναρκωτικών, ιδίως από ορισμένα φάρμακα.

Η αποφυγή των ναρκωτικών ουσιών προστίθεται στις άλλες συστάσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση της υγείας των νεφρών. Αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές: περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, κάντε μια διατροφή πλούσια σε τροφές που κάνουν καλό στα νεφρά και προσέξτε για πιθανές βλάβες που προκαλούνται από άλλες ουσίες, όπως ορισμένα φάρμακα.

Νεφρική βλάβη που προκαλείται από ψυχοδιεγερτικά

Ο Benjamín Climent, μέλος του Socidrogalcohol και επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής Τοξικολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Βαλένθια, εξήγησε στο CuídatePlus ότι η νεφρική τοξικότητα ή νεφροτοξικότητα που προκαλείται από τα φάρμακα «σχετίζεται σχεδόν πάντα με τη χρήση ψυχοδιεγερτικών».

Σε αυτά περιλαμβάνονται η κοκαΐνη, αλλά και η έκσταση (MDMA), η μεθαμφεταμίνη (crystal meth), οι καθινόνες και, γενικά, όλα εκείνα που ανήκουν στην ευρεία οικογένεια των αμφεταμινών. «Όλα τα ψυχοδιεγερτικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν νεφροτοξικότητα επειδή προκαλούν αυτό που ονομάζουμε συμπαθητικομιμητική συμπτωματολογία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή αρτηριακή υπέρταση και αγγειοσύσπαση (στένωση) των αρτηριών».

Αυτή η αγγειοσύσπαση συμβαίνει σε όλο το σώμα και στους νεφρούς έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση των νεφρικών αρτηριών. Επιπλέον, μερικές φορές επηρεάζει και τους μύες και προάγει «μυϊκή νέκρωση, η οποία προκαλεί την απελευθέρωση μυϊκής πρωτεΐνης (μυοσφαιρίνης) στο αίμα», σε μια διαδικασία που, σύμφωνα με τον Climent, «ονομάζεται οξεία ραβδομυόλυση». Αυτές οι απελευθερούμενες πρωτεΐνες, «όταν φιλτράρονται στο νεφρό, βλάπτουν τις δομές που είναι γνωστές ως νεφρικά σωληνάρια και προκαλούν οξεία σωληναριακή νέκρωση». Το τελικό αποτέλεσμα είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Προφίλ των θιγόμενων ατόμων

Σε γενικές γραμμές, οι επιπτώσεις που περιγράφονται ανωτέρω εμφανίζονται συνήθως στο πλαίσιο οξείας δηλητηρίασης. «Πρόκειται σχεδόν πάντα για συνήθεις χρήστες ναρκωτικών ουσιών και συχνά, χωρίς να γνωρίζει το γιατί, κάποιος που κάνει τακτική χρήση έχει ξαφνικά μια οξεία κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται μια επιπλοκή αυτού του τύπου», τονίζει ο εκπρόσωπος της Socidrogalcohol, ο οποίος προσθέτει ότι δεν είναι μόνο η νεφρική βλάβη που συνήθως εμφανίζεται, αλλά ότι ταυτόχρονα προκύπτουν και άλλα προβλήματα.

«Ένας ασθενής που είχε οξεία νεφρική ανεπάρκεια λόγω δηλητηρίασης από κοκαΐνη ή άλλα ψυχοδιεγερτικά φάρμακα βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση», επισημαίνει. «Αν συνεχίσουν να κάνουν χρήση, και το έχουμε δει αυτό, είναι πολύ πιθανό να έχουν σύντομα άλλο ένα επεισόδιο αποσυμφόρησης της νεφρικής λειτουργίας».

Από την καρδιακή και εγκεφαλική προσβολή σε βλάβες πολλαπλών οργάνων

Οι διεγερτικές ουσίες, οι οποίες είναι τα πιο ευρέως καταναλισκόμενα ναρκωτικά σήμερα στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, προκαλούν ένα «σύνδρομο τοξικότητας που περιλαμβάνει αύξηση των συμπαθητικομιμητικών νευροδιαβιβαστών (ουσίες που επιτρέπουν τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων) - αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη, σεροτονίνη...».

Αυτή η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και σοβαρή υπέρταση, καθώς και ταχυκαρδία, υπερθερμία, αγγειοσύσπαση... Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα σημαίνει ότι πολλά όργανα τροφοδοτούνται λιγότερο καλά με αίμα, δηλαδή λιγότερο αίμα φτάνει σε αυτά μέσω των αρτηριών. Τελικά, εμφανίζεται ισχαιμία.

Γενικά, τα πιο ευαίσθητα όργανα, και επομένως αυτά που είναι πιο πιθανό να υποστούν βλάβη από αυτό το τοξικό σύνδρομο που προκαλούν τα ψυχοδιεγερτικά φάρμακα, είναι η καρδιά και ο εγκέφαλος. Σπανιότερα, επηρεάζονται και άλλα όργανα, όπως το ήπαρ και οι νεφροί.

«Και έχουμε ασθενείς που πάσχουν από πολυοργανική ανεπάρκεια ακόμη και με μια δόση που θεωρείται φυσιολογική», επισημαίνει ο Climent. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι σχεδόν ποτέ δυνατόν να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τη σύνθεση και τη δόση που καταναλώνεται. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη «οι ιδιαιτερότητες του οργανισμού του κάθε ατόμου», οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το αν αντιδρά καλύτερα ή χειρότερα «σε μια δόση μιας ουσίας με αυτό το τοξικό δυναμικό».

Επιδράσεις των οπιούχων και των συνθετικών κανναβινοειδών

Υπάρχουν και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα νεφρά, όπως τα οπιούχα. «Πρόκειται για φάρμακα που προκαλούν κώμα ή μειωμένη συνείδηση», λέει ο Climent. «Εάν ένα άτομο παραμείνει στο πάτωμα ή ακουμπήσει σε μια σκληρή επιφάνεια σε αυτή την κατάσταση, οι μύες του καταστρέφονται και έτσι οι μυϊκές πρωτεΐνες απελευθερώνονται επίσης στο αίμα και θα καθιζάνουν στα νεφρά, προκαλώντας οξεία σωληναριακή νέκρωση και οξεία νεφρική ανεπάρκεια».

Αυτός ο τύπος νεφρικής ανεπάρκειας ήταν πιο συχνός, υπενθυμίζει ο ειδικός, πριν από μερικές δεκαετίες, «με την επιδημία της ηρωίνης». Επιπλέον, όταν το φάρμακο αυτό χορηγείται ενδοφλεβίως, μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχεία υπέρταση και αγγειοσύσπαση λόγω της ταχείας πρόσβασης της ουσίας στην κυκλοφορία του αίματος. «Συχνά η ενέσιμη οδός οδηγεί σε λοιμώξεις, καθώς και σε νέκρωση του δέρματος και των μυών, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στη νεφρική ανεπάρκεια».

Πιο σπάνια, η χρήση συνθετικών κανναβινοειδών έχει επίσης συνδεθεί με νεφρική τοξικότητα, αν και δεν είναι γνωστό αν αυτό οφείλεται στις ίδιες τις ουσίες - από τις οποίες έχουν αναφερθεί περισσότερες από 200 - ή στις νοθευτικές ουσίες που περιέχουν.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα