Απογευματινά χειρουργεία: Το κόστος και οι αντιδράσεις γιατρών και νοσηλευτών

Απογευματινά χειρουργεία: Το κόστος και οι αντιδράσεις γιατρών και νοσηλευτών

Εντός της εβδομάδας που πέρασε έγινε η εκκίνηση των απογευματινών χειρουργείων.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ο Πάνος Παπανικολάου, γ.γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μίλησαν για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν είναι δυνατόν υπουργός Υγείας να πανηγυρίζει γιατί κάποιος καθηγητής πανεπιστημιακός έκανε λέει τρεις και τέταρτο το μεσημέρι μία επέμβαση είκοσι λεπτών σε έναν ασθενή που περίμενε χρόνια σε λίστα. Το αντίθετο έπρεπε να κάνει ο υπουργός, να το ελέγξει. Για να δούμε πώς θα λυθεί το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής θα πρέπει να δούμε ποιος το δημιούργησε και το απαντάω εγώ. Το δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση, απόδειξη ότι στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας λειτουργεί το 60 με 70% των εξοπλισμένων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Εάν στελεχώσει η κυβέρνηση αυτές τις αίθουσες με νοσηλευτικό προσωπικό  που λείπει δεν θα υπάρχει λίστα σε 3 μήνες», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε: «Πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες γιατί το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό», ενώ σχετικά με τις λίστες αναμονής που έχουν δημιουργηθεί εκτίμησε ο κ. Εξαδάκτυλος «ούτε τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα τις μειώσουν στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση ούτε θα καταστραφεί το ΕΣΥ όπως διατείνονται αυτοί που λένε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα φέρουν την καταστροφή».

«Η κυβέρνηση κάνει τα απογευματινά χειρουργεία για δύο λόγους: πρώτον για να ενισχύσει το εισόδημα κάποιων μέσα στο ΕΣΥ και δίνει και μία ακόμη δυνατότητα στον άνθρωπο, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ή στην λίστα αναμονής ή να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Άρα εδώ έχουμε ελεύθερα τον γιατρό να επιλέγει αν θα το κάνει το απόγευμα και ελεύθερα να επιλέγει ο ασθενής αν θα πάει το απόγευμα. Για ένα σημείο μπορεί κάποιος να ανησυχήσει, αν δούμε αραιές λίστες το πρωί και πυκνές το απόγευμα, τότε έχουμε παθογένεια», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα