Τέσσερα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν τρως γρήγορα

Τέσσερα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν τρως γρήγορα

Σίγουρα, το να τρως γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Αλλά ήξερες ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας;

Συχνά, το γρήγορο φαγητό είναι μέρος ενός γενικού τρόπου ζωής με γρήγορο ρυθμό. Εάν δουλεύεις πολύ και λειτουργείς γενικά σε υψηλές ταχύτητες στην καθημερινότητά σου, είναι εύκολο να συνηθίσεις να τρως με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αυτή η συνήθεια έχει ένα τίμημα: Το να τρως γρήγορα, όχι μόνο μειώνει την ευχαρίστηση ενός καλού γεύματος, αλλά μπορεί επίσης να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία σου. Συγκεκριμένα, μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιονδήποτε από τους παρακάτω κινδύνους.

Αυξάνεις τον κίνδυνο για παχυσαρκία

Το γρήγορο φαγητό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο το να μασάς λιγότερο όσο και το να τρως γρήγορα, έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση περισσότερης τροφής και θερμίδων. Ακόμη και αρκετά λεπτά μετά το τέλος ενός γεύματος, η γρήγορη κατανάλωση φαγητού μπορεί να εξακολουθεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το μεσημεριανό τους γρήγορα, ένιωσαν πιο πεινασμένοι μετά, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν με πιο χαλαρό ρυθμό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Το να τρως γρήγορα μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες του εντέρου που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης.

Όταν τρως γρήγορα αυξάνεις τον κίνδυνο για διαβήτη
Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού από μόνη της δεν προκαλεί διαβήτη τύπου 2. Αλλά είναι πιθανό ότι το να τρως συχνά γρήγορα το φαγητό σου, μπορεί να δώσει στο σώμα σου μια επιπλέον ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Σε μια μεγάλη μελέτη, μεσήλικες άνδρες και γυναίκες χωρίς διαβήτη που δήλωσαν ότι τρώνε γρήγορα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτή η κατάσταση, στην οποία το σώμα δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, το γρήγορο φαγητό σχετίζεται όπως είδαμε και παραπάνω με την παχυσαρκία. Και η παχυσαρκία είναι μια κύρια αιτία αντίστασης στην ινσουλίνη.

Αυξάνεις τον κίνδυνο για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου
Η αντίσταση στην ινσουλίνη με τη σειρά της σχετίζεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο. Συγκεκριμένα, όσοι τρώνε γρήγορα ήταν επιρρεπείς στο να έχουν μεγάλη μέση και χαμηλά επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης. Αυτοί είναι 2 από τους παράγοντες κινδύνου που συνθέτουν το μεταβολικό σύνδρομο και είναι συχνά προάγγελοι καρδιακών παθήσεων.

Όταν τρως γρήγορα αυξάνεις τον κίνδυνο για γαστρίτιδα
Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού έχει επίσης συνδεθεί με την οξεία διαβρωτική γαστρίτιδα, μια φλεγμονή που κατατρώει την επένδυση του στομάχου και αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού πεπτικών ελκών. Ένας πιθανός λόγος που συμβαίνει αυτό; Οι άνθρωποι που καταναλώνουν γρήγορα το φαγητό τους είναι πιο πιθανό να τρώνε υπερβολικά. Και η υπερκατανάλωση τροφής, με τη σειρά της, κάνει το φαγητό να μένει στο στομάχι περισσότερο, με αποτέλεσμα η επένδυση του στομάχου να εκτίθεται σε περισσότερο γαστρικό οξύ.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα