Αυτές οι βιταμίνες μπορεί να καταστρέψουν τα μαλλιά σας ή να προκαλέσουν τριχόπτωση

Αυτές οι βιταμίνες μπορεί να καταστρέψουν τα μαλλιά σας ή να προκαλέσουν τριχόπτωση

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνες ή συμπληρώματα κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα με σκοπό να θωρακίσουν την υγεία τους. Ένας επιστήμονας προειδοποιεί, ωστόσο, ότι κάποιες από αυτές τις βιταμίνες κάνουν τα μαλλιά σας αδύναμα.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα, μαζί με τα συμπληρώματα, μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία, όταν τα λαμβάνετε στη σωστή δόση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ωστόσο, ένας γιατρός προειδοποιεί ότι η υπερβολική λήψη ορισμένων δημοφιλών συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών, σπάσιμο και απώλεια. Ο Δρ Balwi, χειρουργός μαλλιών στο Elithair, μοιράστηκε τις γνώσεις του σχετικά με εκείνα που μπορεί να οδηγήσουν σε «telogen fluvium» – μια προσωρινή υπερβολική τριχόπτωση που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση ορισμένων βιταμινών και συμπληρωμάτων.

Οι βιταμίνες που προκαλούν τριχόπτωση

  • Σελήνιο
  • Βιταμίνη Ε
  • Ψευδάργυρος
  • Βιταμίνη Α

1. Σελήνιο

Ο Δρ Balwi είπε: «Το σελήνιο είναι ένα κοινό συστατικό σε συμπληρώματα για την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ είναι επίσης ένα πολύ χρήσιμο μέταλλο για την υγεία του θυρεοειδούς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται σε υψηλές ποσότητες, η χρήση αυτού του μετάλλου μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις».

«Η λήψη υπερβολικής ποσότητας δημιουργεί πλεόνασμα αντιοξειδωτικών ενζύμων που έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να επιτίθεται στα κύτταρα του, συμπεριλαμβανομένων των τριχοθυλακίων. Η υπερβολική λήψη μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε εύθραυστα μαλλιά, προκαλώντας σπασίματα και περιστασιακή απώλεια μαλλιών. Πρόσθετα συμπτώματα τοξικότητας από σελήνιο περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό. ευθραυστότητα και δυσχρωμίες των νυχιών».

2. Βιταμίνη Ε

Ο Δρ Balwi είπε: «Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος διατηρώντας παράλληλα υγιές το δέρμα και τα μάτια. Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης Ε είναι 15 mg την ημέρα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, των ξηρών καρπών και σε φυτικά έλαια. Ωστόσο, σε υπερβολική δόση, η έρευνα δείχνει ότι αυτή η βιταμίνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, παρά το γεγονός ότι αποτελεί εξαιρετική επιλογή στη διατροφή σας για τη λειτουργία του δέρματος και του εγκεφάλου».

3. Ψευδάργυρος

Ο Δρ Balwi είπε: «Όμοια με το σελήνιο, ο ψευδάργυρος συνιστάται συχνά σε όσους υποφέρουν από τριχόπτωση. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέταλλο για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη των κυττάρων».

Είναι σημαντικό να έχετε σταθερή ποσότητα ψευδαργύρου στη διατροφή σας, καθώς είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Το σώμα σας στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να το παράγει. Μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως τα αυγά, τα οστρακοειδή και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα, αυτό το μέταλλο μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και να σας προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία.

4. Βιταμίνη Α

Ο Δρ Balwi είπε: «Αυτή η βιταμίνη είναι φανταστική για την ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας των οργάνων, των οστών και της όρασης, ενώ υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως πράσινα φυλλώδη και κίτρινα φρούτα. Αν και έχει πολλά οφέλη, η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, έμετο, ζάλη και θολή όραση».

Παρόλο που οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχετε τη δοσολογία και τις πιθανές συνέπειες της υπερβολικής λήψης συμπληρωμάτων. Προτού ενσωματώσετε νέα συμπληρώματα στη διατροφή σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα