Digital Detox: Τι είναι η ψηφιακή αποτοξίνωση;

Digital Detox: Τι είναι η ψηφιακή αποτοξίνωση;

H ηθοποιός, Φαίδρα Δρούκα, και η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Στελίνα Κουντζάκη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ψηφιακή αποτοξίνωση.

Τα social media έχουν διευκολύνει κατά πολύ την καθημερινότητά μας καθώς μας επιτρέπουν να «συνδεόμαστε» με αγαπημένα μας πρόσωπα που βρίσκονται μακριά και να κρατάμε επαφή.

Ωστόσο η υπερβολική έκθεση σε αυτά μπορεί να οδηγήσει στο burn out και σε ανεπιθύμητες συνέπειες, με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη για αποτοξίνωση, ένα digital detox.

«Δεν έχω Instagram. Πολύ λίγο χαζεύω στο Facebook. Έχω μία άρνηση με τα social, θέλω να τα αποφεύγω όσο μπορώ αλλά βλέπω πως δεν  μπορώ να το αποφύγω πολύ. Δεν είμαι εθισμένη», είπε η ηθοποιός, Φαίδρα Δρούκα.

Τι είναι όμως, η ψηφιακή αποτοξίνωση;
Όπως εξηγεί η κ. Στελίνα Κουντζάκη, ψηφιακή αποτοξίνωση είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε μακριά από τα ψηφιακά μέσα για να χαλαρώσουμε και να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας.

«Ο ΠΟΥ δεν εντάσσει την εξάρτηση από τα ψηφιακά μέσα στους επίσημους εθισμούς. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούμε πως οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες να χάνουν το μέτρο και να παρουσιάζουν εθιστικές συμπεριφορές. Μία ισορροπημένη χρήση είναι έως 2 ώρες πέρα των ωρών εργασίας».

Όπως είπε η ειδικός, έχουμε εθισμό όταν ο χρήστης που απομακρύνεται από τα ψηφιακά μέσα νιώθει δυσφορία σε αντίθεση με τον ενθουσιώδη χρήστη, ο οποίος δεν νοιώθει αυτήν την αγωνία.

«Με ενοχλεί όταν βγαίνεις με οικεία πρόσωπα και είναι στο κινητό», σχολίασε η Φαίδρα Δρούκα.

Πώς μπορούμε να κάνουμε ψηφιακή αποτοξίνωση;
Όπως εξηγεί η κ. ψυχολόγος Στελίνα Κουντζάκη, πρέπει αρχικά να παρατηρούμε τον εαυτό μας ώστε να διαπιστώνουμε με ποιον τρόπο τα χρησιμοποιούμε.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξουμε τον χρόνο που περνάμε στο κινητό μας και να μπορέσουμε να τον ρυθμίσουμε.

Τέλος, όπως είπε η ειδικός, θα μπορούσαμε να ορίσουμε μέρη στο σπίτι όπου θα απαγορέυεται η χρήση κινητού, όπως το υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα