Tι συμβαίνει σε όσους πίνουν δύο κουτάκια αναψυκτικά με ζάχαρη την εβδομάδα

Tι συμβαίνει σε όσους πίνουν δύο κουτάκια αναψυκτικά με ζάχαρη την εβδομάδα

Ειδικοί από τον Καναδά έκαναν μερικά συγκλονιστικά ευρήματα. Οι επιστήμονες εξέδωσαν μια νέα προειδοποίηση για όσους λατρεύουν τα αναψυκτικά, και πρέπει να την ακούσουν ακόμη και εκείνοι που πίνουν μόνο δύο κουτάκια την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης τριών δεκαετιών που διεξήχθη από επιστήμονες στον Καναδά έχουν προκαλέσει ανησυχία στους λάτρεις των δημοφιλών ανθρακούχων ποτών, καθώς διαπίστωσε ότι αυτά τα ροφήματα μπορούν να έχουν σοκαριστικά επιζήμια επίδραση στην υγεία σας. Ερευνητές στο Université Laval στην πόλη του Κεμπέκ μελέτησαν περίπου 100.000 υγιείς ενήλικες σε μια περίοδο 30 ετών σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα αναψυκτικά.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έτσι οι μισοί από αυτούς έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη -που ορίζονται ως «αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά (με ή χωρίς καφεΐνη), λεμονάδα και κοκτέιλ φρούτων»- περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι άλλοι απείχαν ή έπιναν μόνο ένα.

Κίνδυνος ακόμα και για όσους ασκούνται τακτικά

Ο στόχος της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ήταν να ανακαλύψει εάν η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να ακυρώσει τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων για άτομα που καταναλώνουν τακτικά αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι μια γρήγορη συνεδρία cross fit δεν θα θεραπεύσει τις «αμαρτίες» των αναψυκτικών. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το NHS, η καρδιαγγειακή νόσος είναι ένας γενικός όρος για παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να περιλαμβάνουν εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο και περιφερική αρτηριακή νόσο. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δύο ανθρακούχα ποτά είναι μόνο μια μικρή ποσότητα, μπορούν ακόμα να προκαλέσουν όλεθρο στην υγεία σας.

Παρά την εφίδρωση στο γυμναστήριο για τη μέση συνιστώμενη ποσόστωση προπόνησης την εβδομάδα -η οποία σύμφωνα με το Université Laval είναι περίπου 150 λεπτά- η έρευνα δείχνει ότι δεν θα αποτρέψει τους κινδύνους των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πίνοντας μόνο δύο κουτάκια αναψυκτικού την εβδομάδα θα αναιρέσει όλη τη σκληρή δουλειά που κάνετε για την τόνωση του καρδιαγγειακού σας συστήματος κατά την άσκηση.

Ασφαλέστερη επιλογή τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά αλλά όχι υγιεινή

Οι επιστήμονες ρωτούσαν τους σχεδόν 100.000 συμμετέχοντες σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα ανά εξάμηνο, ενώ αξιολογούνταν διεξοδικά κάθε τέσσερα χρόνια. Ο καθηγητής Jean-Philippe Drouin-Chartier, της Φαρμακευτικής Σχολής του Université Laval, δήλωσε: «Η σωματική δραστηριότητα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά δεν τον εξαλείφει πλήρως».

«Οι στρατηγικές μάρκετινγκ για αυτά τα ποτά συχνά δείχνουν ενεργούς ανθρώπους να τα καταναλώνουν. Υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία εάν είστε σωματικά δραστήριοι», συμπλήρωσε.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά δεν είχαν τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο, υποδηλώνοντας ότι είναι μια ασφαλέστερη επιλογή για μετάβαση. «Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών από ποτά διαίτης είναι καλή, γιατί μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης. Αλλά η καλύτερη επιλογή παραμένει το νερό», κατέληξε ο καθηγητής Drouin-Chartier.

Η επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας της έρευνας Lorena Pacheco σημείωσε με τη σειρά της: «Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για τις συστάσεις και τις πολιτικές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της πρόσληψης ζαχαρούχων ποτών από τους ανθρώπους, καθώς και για την ενθάρρυνσή τους να συναντήσουν και να διατηρήσουν επαρκή επίπεδα φυσικής δραστηριότητας».

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα