Πόσο εμπλέκεται ο εγκέφαλός μας στο τι και πόσο τρώμε

Πόσο εμπλέκεται ο εγκέφαλός μας στο τι και πόσο τρώμε

H ηθοποιός Βαλέρια Κουρούπη και ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη γιατί μεγάλο μέρος της διατροφής είναι θέμα μυαλού.

Ποιος κάνει κουμάντο στη διατροφή μας; Το στόμα ή το μυαλό μας;

Σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου η εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας vita» εξετάζει πόσο εμπλέκεται ο εγκέφαλός μας στο τι και πόσο τρώμε.

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης υποδέχθηκε στο στούντιο την ηθοποιό Βαλέρια Κουρούπη, η οποία όπως λέει, τρώει συνειδητά και πάντα σκεπτόμενη τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία και την ψυχολογία της το φαγητό που θα καταναλώσει.

«Αλλάζω συνήθειες, έχω περάσει από την χορτοφαγία και κατά βάση τρώω plant based. Αυτό που προσπαθώ είναι να τρώω πράγματα που μου κάνουν καλό και το αισθάνομαι άμεσα ότι νιώθω καλά, αλλά μπορεί να είναι και placebo», ανέφερε αρχικά η ηθοποιός.

Στην συνέχεια η Βαλέρια Κουρούπη είπε ότι έχει πολύ καλή σχέση με το φαγητό. «Από το πρωί που θα σηκωθώ σκέφτομαι τι θα φάω και τι θα μαγειρέψω» είπε χαρακτηριστικά».

Όσον αφορά την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει παραδέχθηκε ότι λαμβάνει περισσότερη από όσο της αναλογεί, αλλά προσπαθεί να το ισορροπεί επιλέγοντας να ασκηθεί.

Στην συνέχεια ο κ. Παπαλαζάρου εξήγησε γιατί τελικά ένα μεγάλο μέρος της διατροφής είναι θέμα μυαλού.

«Έχουμε φθάσει να μην τρώμε για βιολογικούς λόγους, αλλά να τρώμε για συναισθηματικούς λόγους. Επίσης τρώμε γιατί επηρεαζόμαστε και από εξωτερικά ερεθίσματα. Κι αυτοί είναι και οι δύο λόγοι που έχουμε και υπερφαγία. Ο κανόνας είναι πια να μην μαγειρεύουμε στο σπίτι μας, αλλά να τρώμε απ’ έξω».

Τι είναι στο συναισθηματικό φαγητό;
Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου εξήγησε: «Συναισθηματικό φαγητό είναι όταν τρώμε με βάση τα συναισθήματά μας. Οι κρίκοι που δημιουργούνται μέσα στο μυαλό μεταξύ τροφής, συναισθήματος και σκέψης είναι βασικές αιτίες που μας οδηγούν να τρώμε περισσότερο».

Τι σημαίνει «τρώω συνειδητά»;
«Πρέπει να τρώμε απόλυτα συνειδητοποιημένα. Το φαγητό δεν είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά αυτό που αντιλαμβανόμαστε ότι βλέπουμε», επεσήμανε ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Το φαινόμενο placebo στη διατροφή
Όπως περιέγραψε ο κ. Παπαλαζάρου έγινε μία μελέτη, όπου οι ερευνητές έφτιαξαν ένα smoothie με 350 θερμίδες και το «βάφτισαν» σε μία ομάδα ανθρώπων με 150 θερμίδες και σε μία άλλη με 600 θερμίδες.

Η ομάδα που πήρε το smoothie των θεωρητικά περισσότερων θερμίδων όταν ρωτήθηκε πώς νιώθουν απάντησαν ότι χόρτασαν πιο πολύ και πείνασαν αργότερα. Αλλά το πιο σημαντικό εύρημα όλων ήταν ότι άλλαξαν και τα επίπεδα της γκρελίνης στο αίμα τους. Όπου γκρελίνη είναι μία ορμόνη που σχετίζεται με τον κορεσμό. Πράγμα που σημαίνει ότι placebo effect δεν επηρεάζει μόνο την συμπεριφορά, αλλά και το ορμονική κατάσταση.

Το κίνητρο πάντα μας κινητοποιεί
Περαιτέρω, ως πολύ σημαντικό αξιολογείται και η ύπαρξη κινήτρου, καθώς οδηγεί στην κινητοποίηση για μία ακόμα πιο σωστή διατροφή. «Είναι το καύσιμο του καύσιμο του αυτοκινήτου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος.

Υπερτιμημένη η «ελεύθερη μέρα» σε μία δίαιτα;
Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιμένει να φάει μία μέρα περισσότερο κι αυτό λειτουργεί ως επιβράβευση, εξήγησε ο κ. Παπαλαζάρου.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα