Γιατί να μην πετάτε το κοτσάνι από το μπρόκολο

Γιατί να μην πετάτε το κοτσάνι από το μπρόκολο

Το κοτσάνι του μπρόκολου αν και δεν έχει τόσο έντονο χρώμα ούτε είναι τόσο γευστικό όσο το υπόλοιπο μέρος του λαχανικού, είναι εξίσου θρεπτικό. Στην πραγματικότητα, το κοτσάνι περιέχει λίγο περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Οι σκούρες πράσινες φουντίτσες του μπρόκολου έχουν μόνο περισσότερη βιταμίνη Α.

Μάλιστα, το κοτσάνι του μπρόκολου μπορείτε να το κόψετε σε μικρά κυβάκια και να το καταναλώσετε ωμό, ως συνοδευτικό με κάποιο τυρί της αρεσκείας σας. Αφού βέβαια πρώτα αφαιρέσετε το εξωτερικό σκληρό στρώμα. Επίσης, μπορείτε να το μαγειρέψετε για λίγα λεπτά στον ατμό, στη συνέχεια να το τρίψετε σε έναν τρίφτη και να το προσθέσετε σε κάποια πίτα λαχανικών που θα φτιάξετε. Γενικά, μπορείτε να το μαγειρέψετε όπως θα μαγειρεύατε τις φουντίτσες.

Εκτός από τα παραπάνω μπορείτε να το τηγανίσετε, να το ψήσετε στη σχάρα, να το προσθέσετε σε σαλάτες, σούπες, υγιεινά smoothies, χούμους ή πέστο. Ψιλοκόψτε το κοτσάνι για να φτιάξετε ρύζι μπρόκολου ή ζυμαρικά με μπρόκολο. Και τα δύο είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις εάν ακολουθείτε δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Πόσες θερμίδες έχει το κοτσάνι του μπρόκολου

Περίπου 76 γραμμάρια κοτσανιού μπρόκολου περιέχουν μόλις 24 θερμίδες, αλλά ωστόσο αυτή η ποσότητα μπορεί να καλύψει περίπου τα τρία τέταρτα των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ, μαζί με περίπου το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου, καθώς και διαφόρων σημαντικών αντιοξειδωτικών και μικρότερων ποσοτήτων βιταμινών Α και Ε.

Σύμφωνα με το HealthyEating.org, περιέχει επίσης σουλφοροφάνη, μια ένωση με θείο που μελετάται για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει Β1, Β2, σίδηρο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο.

Γενικότερα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει τόση βιταμίνη C όσο ένα πορτοκάλι, ενώ καλύπτει το 245% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ, σύμφωνα με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι βιταμίνες C, E και η λουτεΐνη που βρίσκονται στο μπρόκολο είναι αντιοξειδωτικές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτρέπουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, τονίζει το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα