Οι κρίσιμες βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες

Οι κρίσιμες βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες

Είναι ένα μότο που πιθανότατα έχετε ακούσει ξανά: Διατηρήστε τον εαυτό σας υγιή με το σωστό μείγμα βιταμινών.

Ο γυναικείος οργανισμός από τη φύση του και λόγω της ιδιαιτερότητας των αναγκών που επιβάλλονται στην πορεία έχει ανάγκη το καλύτερο μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο όταν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της δύσκολης καθημερινότητας της γυναίκας τα συμπληρώματα μπορούν να είναι ένας καλός τρόπος για να καλύψετε τα κενά των βιταμινών όταν αυτά συμβαίνουν.

Αλλά ποιες είναι αυές οι χρήσιμες και κρίσιμες βιταμίνες που είναι απολύτως απαραίτητες για τον οργανισμό, αναρωτιέστε. Επίσης το ερώτημα είναι πρέπει να παίρνω χάπια-συμπληρώματα ή να παίρνω τα θρεπτικά συστατικά μόνο μέσω της τροφής που τρώω;

Οι απαντήσεις είναι απλές. Τίποτα δεν αναπληρώνει τη φυσική τροφή ως προς τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τίποτε δεν είναι απόλυτο καθώς τα συμπληρώματα ενισχύουν αποδεδειγμένα σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό όταν λαμβάνονται με το σωστό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση κάποιες βιταμίνες πρέπει να λαμβάνοται απαραίτητα αφου είναι κρίσιμες για την υγεία και την ανταπόκριση του γυναικείου οργανισμού.

Ακολουθεί η χρήσιμη λίστα

Αντιοξειδωτικά

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τη βιταμίνη Α -ρετινόλη, β -καροτένιο και καροτενοειδή-, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε. Φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην προστασία σας από μικροσκοπικά σωματίδια που παράγει το σώμα σας, τα οποία ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και μπορούν να διαλύσουν τα κύτταρα.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας και να επιβραδύνουν τη γήρανση. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της άμυνας του σώματός σας κατά των μικροβίων.

Τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

Β-καροτένιο. Το σώμα σας το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που βοηθά την όραση, τους μαλακούς ιστούς και το δέρμα. Θα το βρείτε στα βερίκοκα, το πεπόνι, τα καρότα, την γκουάβα, το λάχανο, την παπάγια, τα ροδάκινα, τις κολοκύθες, τις κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι και τις ντομάτες.

Βιταμίνη C. Μπορεί επίσης να την ακούσετε να αποκαλείται ασκορβικό οξύ. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και βοηθά το σώμα σας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται νορεπινεφρίνη, η οποία σας κάνει να αισθάνεστε πιο προσεκτικοί και ενισχύει τη συγκέντρωσή σας.

Μελέτες δείχνουν ότι όταν έχετε πολύ άγχος ή καθώς μεγαλώνετε, τα επίπεδα του ασκορβικού οξέος σας μειώνονται. Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη C από το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, τα πορτοκάλια, τις πιπεριές, τις πατάτες, τις φράουλες και τις ντομάτες.

Βιταμίνη Ε. Είναι επίσης γνωστή ως τοκοφερόλη και περιλαμβάνει συναφείς ενώσεις που ονομάζονται τοκοτριενόλες. Το σώμα σας τη χρειάζεται για να διατηρήσει τα κύτταρα υγιή. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης. Αλλά αυξάνετε τον κίνδυνο αιμορραγίας αν λαμβάνετε πάρα πολύ από αυτήν κάθε μέρα. Μπορείτε να πάρετε αυτό το θρεπτικό συστατικό σε τρόφιμα όπως το καλαμποκέλαιο, το μουρουνέλαιο, τα φουντούκια, το φυστικοβούτυρο, το κνήκου, οι ηλιόσποροι και τα φύτρα σιταριού.

Βιταμίνες Β

Υπάρχουν μερικοί τύποι αυτών των θρεπτικών συστατικών και όλα είναι καλά για τον οργανισμό σας. Αλλά τρεις από αυτές οι βιταμίνες Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Η βιταμίνη Β6 είναι επίσης γνωστή ως πυριδοξίνη. Τη χρειάζεστε για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας σε καλή λειτουργία και για να βοηθάτε το σώμα σας να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια, κάτι που ονομάζεται μεταβολισμός. Μπορεί να είναι τοξική αν πάρετε πάρα πολύ από αυτήν ταυτόχρονα, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν αυτό το θρεπτικό συστατικό. Δοκιμάστε ψάρια, πατάτες, ρεβίθια, αβοκάντο, μπανάνες, φασόλια, δημητριακά, κρέατα, πλιγούρι βρώμης και πουλερικά.

Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης σημαντική για το μεταβολισμό και βοηθά το σώμα σας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Μπορείτε να την πάρετε από το τυρί, τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, το γάλα και το γιαούρτι. Οι ηλικιωμένες, τα άτομα με αναιμία και οι χορτοφάγοι θα πρέπει να συνεργαστούν με έναν γιατρό για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετή ποσότητα.

Φυλλικό οξύ (φολικό οξύ). Βοηθά στην οικοδόμηση ενός υγιούς εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. Κατασκευάζει επίσης το DNA και το RNA, τα δομικά στοιχεία των κυττάρων, και αποτρέπει τις αλλαγές στο DNA που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Οι ενήλικες και τα παιδιά το χρειάζονται για τη δημιουργία φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της αναιμίας. Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες, επειδή συμβάλλει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν το σπανάκι και τα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, τα εσπεριδοειδή, τα πεπόνια, τις φράουλες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα όσπρια, τα ρεβίθια, τα μαύρα φασόλια, τα φασόλια νεφρών, τα αυγά και το συκώτι.

Βιταμίνη D

Μπορεί να ονομάζεται βιταμίνη, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ορμόνη. Βοηθά στη μετακίνηση του ασβεστίου και του φωσφόρου -σημαντικά μέταλλα για τη διατήρηση των οστών ισχυρών- στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετή βιταμίνη D, θα πάρει ασβέστιο και φώσφορο από τα οστά σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό τα κάνει λεπτά και οδηγεί σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση, η οποία σας θέτει σε κίνδυνο για κατάγματα.

Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη D αν τρώτε αυγά και ψάρια, ιδίως σολομό, σκουμπρί και σαρδέλες. Πολλοί μεσήλικες και ηλικιωμένοι ενήλικες, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να πάρουν αυτό που χρειάζονται από «εμπλουτισμένα» τρόφιμα, στα οποία έχει προστεθεί η θρεπτική ουσία από τον κατασκευαστή, ή από συμπληρώματα.

Βιταμίνη Κ

Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ισχυρών οστών και στη βοήθεια της πήξης του αίματος για τους ηλικιωμένους. Οι καλύτερες τροφικές πηγές περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σογιέλαιο, το μπρόκολο, το τριφύλλι, το μαγειρεμένο σπανάκι και το ιχθυέλαιο.

Τρόφιμα έναντι συμπληρωμάτων: Ποιο είναι καλύτερο;

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι λένε ότι είναι καλύτερο να λαμβάνετε βασικές βιταμίνες από τα τρόφιμα χωρίς να βασίζεστε σε συμπληρώματα. Αλλά μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε τι είναι σωστό για εσάς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του, ώστε να μην παίρνετε περισσότερα από όσα πρέπει.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα