Ορμόνες: Πώς επηρεάζουν τον ψυχισμό

Ορμόνες: Πώς επηρεάζουν τον ψυχισμό

Πώς μπορούν οι ορμόνες να επηρεάσουν την ψυχολογία μας και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε;

Καλεσμένη του «Όλα για τη Ζωή μου Vita» και του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ήταν η Κωνσταντία Χριστοφορίδου, η οποία αναφέρθηκε στο πως οι ορμόνες την επηρεάζουν.

«Αφήνομαι και εκτονώνομαι. Δεν μου αρέσει να κρατάω, βρίζω και φωνάζω. Σε πέντε λεπτά έχω ηρεμήσει. Δεν καταπιέζομαι. Πως είναι η ταχυκαρδία, να είσαι σε μία ένταση; Πριν την εμμηνόπαυση ήταν αυτά τα φουντώματα».

Ποιες ορμόνες μεταβάλλονται συχνά;
Η Ευανθία Κασσή, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, είπε στο «Όλα για τη Ζωή μας» πως πολύ συχνά οι ορμόνες μεταβάλλονται και για παθολογικούς λόγους.

«Οι ορμόνες μεταβάλλονται όταν πάσχει ο ενδοκρινής αδένας, που παράγει την ορμόνη, οπότε έχουμε μία παθολογία που χρειάζεται να διερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε», εξήγησε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον υπερθυροειδισμό.

«Οι άντρες ζουν μία πιο ορμονικά μονότονη ζωή, δεν παρουσιάζουν τις μεγάλες μεταβολές των γυναικών που σηματοδοτούν την εφηβεία, την κύηση και την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μία σχετικά απότομη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ οι άνδρες έχουν peak τεστοστερόνης στην τρίτη και την τέταρτη δεκαετία. Μετά τα 40 αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η τεστοστερόνη, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το φυσιολογικό εύρος τιμών, συμπλήρωσε.

Οι ορμόνες και η εγκυμοσύνη
Όπως εξήγησε η ειδικός, η εγκυμοσύνη και η λοχεία αποτελούν περίοδοι που χαρακτηρίζονται από συναισθηματική και ψυχική ευαλωτότητα. Για αυτό ευθύνονται οι ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Στην περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να τα διαχωρίζουμε από άλλες παθολογίες. Συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, διαταραχή του θυμικού, θλίψη που μπορεί να γίνει και κατάθλιψη, το να αισθάνεται κανείς ευάλωτος, αυτά μπορεί να οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να οφείλονται και σε παθολογίες».

Ένα ποσοστό γυναικών παρουσιάζει προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και δύο βδομάδες πριν την έμμηνο ρύση. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από δυσθυμία, διαταραχές στη διάθεση από άγχος, εκνευρισμό και αϋπνία, ενώ παρουσιάζει και σωματικά συμπτώματα.

Σημαντική είναι η άσκηση και η διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Οι ορμόνες επηρεάζουν τη συμπεριφορά;

Όπως εξήγησε η κλινική ψυχολόγος Τίνα Απέργη, οι ορμόνες επηρεάζουν τόσο τη διάθεση ενός ανθρώπου όσο και τις σχέσεις με τους γύρω τους.

«Όταν οι ορμόνες απορρυθμίζονται, απορρυθμίζονται όλα», τόνισε.

Βασικές ορμόνες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά μας είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η κορτιζόλη, η ορμόνη τους στρες.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα