Γιατί θέλω να τρώω γλυκά

Γιατί θέλω να τρώω γλυκά

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας κάνουν να λαχταράτε κάτι γλυκό ώστε να καλύψετε αυτό το κενό. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο περιλαμβάνουν το ψυχολογικό στρες, τα φάρμακα, τις ορμονικές διαταραχές και ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Δεν είναι ασυνήθιστο να λαχταράτε υδατάνθρακες, ζάχαρη και σοκολάτα όταν είστε αγχωμένοι ή αντιμετωπίζετε κατάθλιψη. Η λαχτάρα αυτή μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας, να σας ενημερώσει ότι δεν λαμβάνει κάτι που χρειάζεται, όπως μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή κάποιο μέταλλο. Το να έχετε ορισμένες λιγούρες, όπως για σοκολάτα ή άλλα γλυκά, συνδέεται επίσης συχνά με το πώς αισθάνεστε συναισθηματικά.

Επίσης, τα γλυκά και ίσως ορισμένα ανθυγιεινά γεύματα συνδέονται συχνά με αναμνήσεις σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. Εάν σκέφτεστε τα cookies της γιαγιάς σας ή τη λαχταριστή μηλόπιτα της μαμάς σας, μπορεί να σας λείπουν τα μέλη της οικογένειάς σας και όχι το φαγητό.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αυξάνουν την επιθυμία για την κατανάλωση γλυκών:

- Ψυχολογικό ή συναισθηματικό στρες

- Ορισμένα φάρμακα

- Ορμονικές διαταραχές (ειδικά σε σχέση με την εγκυμοσύνη και τον έμμηνο κύκλο)

- Καταστάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας (όπως διαβήτης τύπου 1, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές)

Ο ρόλος της σεροτονίνης

Μια θεωρία σχετικά με την επιθυμία για φαγητό περιλαμβάνει τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που απαιτείται για τη ρύθμιση της διάθεσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανισορροπία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο συμβάλλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Όταν λαχταράτε υδατάνθρακες, συνήθως σας ελκύουν τροφές που ενθαρρύνουν την παραγωγή σεροτονίνης. Κατά μία έννοια, η αναζήτηση τροφών με ζάχαρη, πλούσιες σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι ένας τρόπος αυτοθεραπείας της κατάθλιψης.

Ο ρόλος της τρυπτοφάνης

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται τρυπτοφάνη για να παράγει σεροτονίνη. Η τρυπτοφάνη μπορεί επίσης να παράγει ένα κατευναστικό αποτέλεσμα μέσω αλληλεπιδράσεων που λαμβάνουν χώρα εντός της σφαίρας του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα τρυπτοφάνης μπορούν να αυξήσουν την πείνα και να οδηγήσουν την επιθυμία για φαγητό, καθώς και να συμβάλουν σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Μια δίαιτα με άφθονα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη μπορεί να είναι χρήσιμη για την τόνωση της διάθεσης και τη διαχείριση της επιθυμίας. Η τρυπτοφάνη βρίσκεται φυσικά σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως τα θαλασσινά, τα αυγά και τα πουλερικά και μπορεί επίσης να ληφθεί με τη μορφή συμπληρώματος.

Λαχτάρα για σοκολάτα

Οι ερευνητές έχουν απομονώσει ορισμένα αλκαλοειδή στη σοκολάτα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η λαχτάρα για σοκολάτα μπορεί να έχει βιολογική βάση με την έλλειψη σεροτονίνης να είναι ένας παράγοντας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αίσθηση ότι χρειάζεστε σοκολάτα μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο στη διατροφή σας.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα