Θυρεοειδής: Αυτό είναι το συστατικό που θα σε προστατέψει

Θυρεοειδής: Αυτό είναι το συστατικό που θα σε προστατέψει

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών του θυρεοειδούς, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του. Εκτός λοιπόν από το ιώδιο, το σελήνιο είναι ένα ακόμα συστατικό που υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία αυτού του τόσο σημαντικού αδένα. 

Αν και μπορεί να μην έχεις ακούσει ποτέ για το σελήνιο, αυτό το ιχνοστοιχείο, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία μας, ιδιαίτερα όμως για την υγεία του θυρεοειδή. Ο θυρεοειδής αποτελεί το όργανο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σεληνίου ανά γραμμάριο, σε σχέση με τους υπόλοιπους ιστούς. Ο λόγος είναι ότι ο θυρεοειδής εκφράζει μια σειρά από σεληνοπρωτεΐνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της θυροξίνης-Τ4 σε τριιωδοθυρονίνη – Τ3.

Έλλειψη σεληνίου οδηγεί σε μείωση της σύνθεσης θυρεοειδικών ορμονών, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων TSH. Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή TSH και μετατροπή της Τ4 σε Τ3, έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο δεν μεταβολίζεται επαρκώς και έτσι συσσωρεύεται και προκαλεί βλάβες στο θυρεοειδή.

Επιπλέον ορισμένες σεληνοπρωτεΐνες έχουν πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην αντιοξειδωτική προστασία του θυρεοειδούς και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η λήψη σεληνίου φαίνεται να είναι ωφέλιμη ακόμη και σε αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως είναι η νόσος Hashimoto και η νόσος του Graves.

Άλλα οφέλη που χαρίζει το σελήνιο στην υγεία

Ισχυρό αντιοξειδωτικό
Αν ακολουθείς έναν «έντονο» τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει ξενύχτια, κάπνισμα, αλκοόλ, αλλά και αυξημένο στρες, τότε ο αριθμός των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, αυξάνεται. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες, έχει συνδεθεί κατά καιρούς με πολλές χρόνιες παθήσεις, αλλά και με την πρόωρη γήρανση. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το σελήνιο εξουδετερώνει τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές βλάβες, εξαιτίας του οξειδωτικού στρες.

Το σελήνιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σελήνιο υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, φαίνεται πως τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου μπορούν να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που πάσχουν από κάποιες χρόνιες παθήσεις, αλλά και από πιο κοινές, όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα.

Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
Μια πλούσια σε σελήνιο διατροφή, προάγει την υγεία της καρδιάς, καθώς αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές στον οργανισμό, που σχετίζονται με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου
Σε μια ανασκόπηση σχετικών μελετών, το υψηλό επίπεδο σεληνίου στο αίμα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα