Οι 5 χειρότερες τροφές για τη χοληστερίνη

Οι 5 χειρότερες τροφές για τη χοληστερίνη

Η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ποικίλα ιατρικά προβλήματα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η αθηροσκλήρωση. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε πέντε τροφές τις οποίες πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή χοληστερίνη.

Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δεν είναι καλά για την LDL, η οποία συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερίνη.

«Το κορεσμένο λίπος μπορεί πραγματικά να μειώσει την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει την κακή χοληστερίνη», εξήγησε η Beth Auguste, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Be Well with Beth. «Η κακή χοληστερίνη πηγαίνει στο συκώτι για να καθαριστεί και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αφαιρείται μέρος της χοληστερίνης από το σώμα. Αυτό το κορεσμένο λίπος επηρεάζει το συκώτι επειδή δεν μπορεί να διασπάσει επαρκώς την κακή χοληστερίνη», πρόσθεσε.

Τα γαλακτοκομικά έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, επομένως μπορείτε να μειώσετε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα ενσωματώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλότερα λιπαρά στη διατροφή σας όπου είναι δυνατόν.

Κόκκινο κρέας

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το κόκκινο κρέας - όπως το βοδινό, το χοιρινό ή το αρνί - δεν είναι ότι καλύτερο για τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη. Ο λόγος είναι ότι το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να τρώει κάποιος κόκκινο κρέας. Ωστόσο, όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

«Ειλικρινά, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε. Επίσης να έχετε τα φασόλια ως έναν άλλο τρόπο λήψης πρωτεΐνης», είπε η Auguste.

Πέτσα στο κρέας

Η πέτσα στο κρέας περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Αυτό ισχύει για την πέτσα σε όλα τα είδη κρέατος, είτε είναι κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό κα.
«Επιλέξτε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως πουλερικά χωρίς την πέτσα, ψάρια, όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) και τόφου. Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας ενώ προάγουν την υγεία της καρδιάς», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Υπερ - επεξεργασμένα τρόφιμα

Είναι γεγονός ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Ενώ πολλά τρόφιμα επεξεργάζονται με κάποια μορφή, τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως συσκευασμένες σαλάτες και συσκευασμένα ξερά φασόλια) δεν φαίνονται να είναι «ένοχα». Αντίθετα, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λουκάνικα και τα chips, θα πρέπει να τα αποφεύγετε. Συνήθως έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά και αλάτι, ενώ περιέχουν μικρή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Τηγανητά

Ομοίως, τα τηγανητά τρόφιμα είναι καλό να τα αποφεύγετε εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη. Τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν επίσης να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης σας, μαζί με τον συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό περιλαμβάνει τόσο γλυκά όσο και μη γλυκά τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανητό κοτόπουλο, ντόνατς και τηγανητές πατάτες, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Για να προσδιορίσετε εάν το φαγητό που τρώτε περιέχει τρανς λιπαρά, αναζητήστε μερικώς υδρογονωμένα έλαια που αναγράφονται στην ετικέτα των συστατικών.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα