Καρδιά: Ποιος είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Καρδιά: Ποιος είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας μιας γυναίκας. Και η καρδιά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όπως αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες, τουλάχιστον μία στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζουν επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία μετά την εμμηνόπαυση. Κι αυτή… συχνά, έχει ψυχοκοινωνικά αίτια.

Η αρρυθμία είναι γνωστή κι ως κολπική μαρμαρυγή. Προκαλεί ταχυπαλμία που εκδηλώνεται με «φτερουγίσματα» της καρδιάς (αίσθημα παλμών), ζάλη, αδυναμία και δύσπνοια.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

 
Καρδιά και εμμηνόπαυση
Στη μελέτη συμμετείχαν 83.736 γυναίκες, μέσης ηλικίας 64 ετών, οι οποίες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία, τις συνθήκες διαβίωσης, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους.

Οι γυναίκες ανέφεραν στρεσογόνα γεγονότα, όπως είναι η κακοποίηση, η απώλεια αγαπημένων ανθρώπων, η απόλυση από τη δουλειά κλπ.

Στη διάρκεια των 10,5 ετών παρακολούθησης, το 28,6% των γυναικών (23.954) εμφάνισαν σοβαρή καρδιακή αρρυθμία.

Για κάθε επιπλέον βαθμό που λάμβαναν σε μία ειδική κλίμακα που μετρά την αϋπνία, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρδιακή αρρυθμία αυξανόταν κατά 4%, ενώ για κάθε επιπλέον βαθμό που αφορούσε τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής τους, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 2%.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο πως η καρδιά συνδέεται με τον εγκέφαλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Susan Zhao, διευθύντρια στην Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Ιατρικού Κέντρου Santa Clara Valley, στην Καλιφόρνια.

«Η κολπική μαρμαρυγή είναι νόσος του συστήματος ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς, το οποίο είναι ευαίσθητο στις ορμονικές διακυμάνσεις. Το στρες και η αϋπνία μπορεί να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα, διαταράσσοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς», πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα