Αλτσχάιμερ: Ειδικός αποκαλύπτει τα 3 πρώιμα συμπτώματα που ίσως αγνοείτε

Αλτσχάιμερ: Ειδικός αποκαλύπτει τα 3 πρώιμα συμπτώματα που ίσως αγνοείτε

Ένας ειδικός σε ζητήματα που αφορούν στον εγκέφαλο επισημαίνει τρία πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ που πρέπει να προσέξετε, συμπεριλαμβανομένου ενός που επηρεάζει τη διάθεση σας.

Ο Robert Love, ένας επιστήμονας εγκεφάλου από τις ΗΠΑ, μοιράστηκε τρία προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να αρχίσει να έχει άνοια. Λέει ότι η γνώση αυτών των πρώιμων συμπτωμάτων είναι σημαντική για τη γρήγορη διάγνωση και θεραπεία και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της Αλτσχάιμερ.

Σε ένα βίντεο TikTok, εξήγησε: “Το κλειδί για να σταματήσετε ή να αποτρέψετε τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι να την αντιμετωπίσετε νωρίς ή πριν ξεκινήσει. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε το πρόγραμμα πρόληψης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες πρόληψης της Αλτσχάιμερ και αναστροφής της απώλειας μνήμης σχετίζεται με τη νόσο».

Ο ειδικός προειδοποιεί ότι ένα σημαντικό σημάδι είναι να αφήνετε τα πράγματά σας σε περίεργα σημεία. Ανέφερε: «Δεν είναι απλώς η λάθος τοποθέτηση των πραγμάτων, αλλά η τοποθέτηση πραγμάτων σε περίεργα μέρη, π.χ. να βρείτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο ψυγείο ή το τηλέφωνό σας κάτω από το μαξιλάρι σας ή κάτι τέτοιο».

Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί επίσης  να αρχίσουν να είναι λιγότερο κοινωνικά, να μην θέλουν να δουν τους φίλους ή την οικογένειά τους ή να είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι για να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Love, αυτό είναι ένα σημάδι “σημαντικής έγκαιρης προειδοποίησης”.

Το τελευταίο πρώιμο σύμπτωμα για εντοπισμό περιλαμβάνει αλλαγές στη διάθεσή σας. Ο Love είπε: «Η νόσος του Alzheimer δεν είναι μόνο η σκέψη. Το Alzheimer σχετίζεται επίσης με τη διάθεση». Ο νευροεπιστήμονας εξήγησε ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί να «σε ξαφνιάσει» επειδή πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι της κατάστασης που προκαλεί στο μυαλό η νόσος.

Σύμφωνα με το NHS, άλλα κοινά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν:

  • απώλεια μνήμης
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • δυσκολία να εκτελέσετε γνωστές καθημερινές εργασίες, όπως η σύγχυση σχετικά με τη σωστή αλλαγή όταν ψωνίζετε
  • δυσκολεύεται να ακολουθήσει μια συζήτηση ή να βρει τη σωστή λέξη
  • σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
  • αλλαγές διάθεσης

Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ήπια και μπορεί να επιδεινωθούν μόνο πολύ σταδιακά. Η κατάσταση που προκαλούν ονομάζεται συχνά «ήπια γνωστική εξασθένηση» (MCI) καθώς τα συμπτώματα δεν είναι αρκετά σοβαρά για να διαγνωστούν ως άνοια. Οι ειδικοί προτείνουν να μιλήσετε με έναν γιατρό έγκαιρα εάν ανησυχείτε για προβλήματα μνήμης ή άλλα συμπτώματα άνοιας.

Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του NHS όπου υπάρχει ένας χρήσιμος οδηγός για πολλές πτυχές της πάθησης.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα