Διατροφή: Τι να μην φάτε πριν πέσετε για ύπνο

Διατροφή: Τι να μην φάτε πριν πέσετε για ύπνο

Η διατροφή επηρεάζει πολλά. Ξέρουμε όλοι πως δεν πρέπει να πίνουμε καφεΐνη και ενεργειακά ποτά πριν κοιμηθούμε γιατί αυτά προκαλούν διαταραχές στον ύπνο. Νέα έρευνα Νορβηγών επιστημόνων όμως δείχνει πως δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να της αποφεύγουμε πριν πέσουμε για ύπνο. Κι αυτό γιατί προκαλούν ερεθισμούς και μας εμποδίζουν να έχουμε έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο

Υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά αλλά και ροφήματα που ουσιαστικά σαμποτάρουν την προσπάθειά μας να κοιμηθούμε και μας οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες και αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Διατροφή: Τροφές που δεν ενδείκνυνται για δείπνο

Το πεπτικό μας σύστημα επιβραδύνει έως και 50% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι΄αυτό κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ειδικά τα λιπαρά, όπως μπριζόλες, μπιφτέκια και παϊδάκια χωνεύονται δύσκολα και ως εκ τούτου θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Τα καρυκεύματα με βάση το τσίλι περιέχουν συνήθως καυτερά μπαχαρικά, όπως το capsicum, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να ερεθίσουν τον οισοφάγο προκαλώντας ενδεχομένως καούρες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία. Αυτό θα σας κάνει να στριφογυρνάτε τη νύχτα και να έχετε ανήσυχο ύπνο.

Όλες οι ντομάτες είναι εξαιρετικά όξινες, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα PH και να προκαλέσει καούρες. Γι’ αυτό αποφεύγετε να καταναλώσετε σούπες ντομάτας και άλλα φαγητά με αυτό το συστατικό λίγο πριν πάτε για ύπνο. Για παράδειγμα, σάλτσες, σαλάτες ή ακόμα και μακαρονάδες με σάλτσα.

Επιδόρπιο σοκολάτας
Ακόμα και λίγα κομμάτια σοκολάτας μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, αλλά τα επίπεδα καφεΐνης σε αυτά μπορεί να είναι υψηλά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο πιο ανήσυχος θα είναι ο ύπνος σας. Οι επιλογές με ποσοστό 70% μπορεί να περιέχουν 60 mg καφεΐνης, παρόμοια με την κατανάλωση ενός μικρού Americano, που θα παραμείνει στον οργανισμό σας για ώρες.

Σούσι

Τρόφιμα που παρασκευάζονται με ζυμωμένα προϊόντα σόγιας, όπως σάλτσα για ντιπ, σούπες miso, τόφου και μαρινάδες τύπου teriyaki, περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος τυραμίνη. Πρόκειται για ένα φυσικό διεγερτικό που διευκολύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, οπότε θα σας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση τη στιγμή που εσείς θα προσπαθείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Το μπρόκολο είναι μεν λαχανικό, αλλά καλύτερα να καταναλώνεται με μέτρο πριν αποκοιμηθείτε ή να το αποφεύγετε εντελώς το βράδυ. Τα κοτσάνια του, μαζί με άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα και άλλα λαχανικά του οπωροκηπευτικά, ακόμα και η λαχανοσαλάτα, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες που χωνεύονται αργά.

Τα διατηρημένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το πεπερόνι, το ζαμπόν, και άλλα αλλαντικά, μπορούν να προκαλέσουν και αυτά διαταραχές ύπνου. Όλα περιέχουν υψηλά επίπεδα αμινοξέων, τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε σε εγρήγορση, να έχουμε εφιάλτες και γενικώς ανησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα υψηλά επίπεδα λίπους και νατρίου θα επηρεάσουν επίσης τον ύπνο σας.

Ροφήματα που θα πρέπει να αποφεύγονται το βράδυ

Τα έτοιμα αναμεμειγμένα ροφήματα (smoothies) ενδέχεται να είναι πολύ πιο πλούσια σε ζάχαρη από τους απλούς χυμούς. Μερικές φορές περιέχουν μέχρι και τέσσερις κουταλιές της σούπας ζάχαρη.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα σας και στη συνέχεια την ταχεία πτώση τους, που σημαίνει ότι δεν θα κοιμηθείτε βαθιά και πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε μια ανήσυχη νύχτα.

Επίσης, η λήψη υγρών όπως το νερό τις βραδινές ώρες, σημαίνει γεμάτη κύστη και ανάγκη για ούρηση που οδηγεί σε αναπόφευκτο ξύπνημα μέσα στη νύχτα.

Σταματήστε να πίνετε δύο ώρες πριν από τον ύπνο για να αποφύγετε τα νυχτερινά διαλείμματα για ούρηση.

πηγή: healthview.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα