Η κατάχρηση των αντιβιοτικών και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Με την κατάχρηση των αντιβιώσεων, η οποία είναι ένας από τους λόγους των επικίνδυνων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ασχολείται σήμερα η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένο τον Ανδρέα Μικρούτσικο.

«Έκανα εγχείρηση, έμεινα αρκετό διάστημα για να τακτοποιήσω τις εγχειρήσεις και όλα τα προβλήματα που ήρθαν και ξαφνικά παθαίνω σηψαιμία. Τσίμπησα ένα μικρόβιο ενδονοσοκομειακό. Έδωσα μια μάχη μέχρι να βρεθεί η σωστή αντιβίωση, κινδύνευσα», λέει ο γνωστός παρουσιαστής.

«Έχουμε μεγάλη κατανάλωση»

Από την πλευρά της, η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας – λοιμώξεων πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει:

«Είναι ένα κοινό σενάριο που ζούμε καθημερινά. Μέχρι πρότινος ήμασταν η πρώτη χώρα, αδιαφιλονίκητη. Τώρα έχουμε πέσει στη 2η – 3η θέση, εξακολουθούμε όμως και είμαστε στην ομάδα που οδηγεί. Είναι θέματα πολυπαραγοντικά».

Όπως λέει η ίδια:

«Η κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας είναι πάρα πολύ διαδεδομένη, αλλά έχουμε μεγάλη κατανάλωση και στον νοσοκομειακό χώρο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπερκαταναλώνεις αντιβιοτικά. Όσο μπορέσουμε ως κοινότητα, ως σύστημα υγείας, να απορροφήσουμε τα σύγχρονα εργαλεία που θα μπορέσουν να μας δώσουν πιο αξιόπιστη πληροφορία και πιο γρήγορα, θα κόψουμε αυτά τα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά, θα δώσουμε πιο στοχευμένη θεραπεία για λιγότερες ημέρες και αυτό θα είναι μεγάλο όφελος κυρίως για τον οργανισμό του πάσχοντος».

Η κα Πουλάκου επισημαίνει πως:

«Όταν καθόμαστε στο νοσοκομείο ακόμα και ως απλοί παρατηρητές, έχουμε πάντα τον κίνδυνο να έρθουν μικρόβια από αυτόν τον χώρο επάνω μας και με την παραμικρή ευκαιρία να μας κάνουν λοίμωξη. (…) Η μικροβιακή αντοχή είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το νικήσουμε».

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα