Σε αναστολή λειτουργίας λόγω υποστελέχωσης τέθηκε η Γ' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Η συγκεκριμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 18 φορητών κλινών, ήταν δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ενώ εγκαινιάστηκε στις 24 Απριλίου 2021 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σε ανακοίνωσή της αφήνει αιχμές για την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι θρυμματίζεται «η εικόνα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς όμως την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργίας τους». Πάντως, ήδη η ΜΕΘ υπολειτουργούσε, αφού από τα 18 κρεβάτια που διαθέτει λειτουργούσαν μόλις τα 9 -και αυτά χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.
Ενδεικτικά, όπως τονίζει η ΕΝΙΘ, στη συγκεκριμένη ΜΕΘ «είχαν προσληφθεί μόλις 6 εντατικολόγοι ιατροί και κανένα μόνιμο νοσηλευτικό ή παραιατρικό προσωπικό, λειτουργώντας με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα τμήματα του νοσοκομείου» ενώ τους τελευταίους μήνες «είχαν μείνει μόνο 4» οι οποίοι και έφτασαν «να εργάζονται σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα. Και όλα αυτά με πρόσφατο ο γεγονός της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου, μετά από πολύμηνες εξοντωτικές εφημερίες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος».
«Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Γ΄ ΜΕΘ αναστέλλεται με αστερίσκους, δηλαδή την επαναλειτουργία όταν χρειαστεί με ευθύνη του προσωπικού των άλλων δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου. Καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δηλαδή! Μια άκρως επικίνδυνη απόφαση, καθώς η λειτουργία με δανεικό προσωπικό, μάλιστα ούτε καν σε τακτική βάση, φέρει κινδύνους για τους ασθενείς και το προσωπικό» προσθέτουν μεταξύ άλλων, οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης και καταλήγουν τονίζοντας ότι «η λύση είναι αύξηση κρεβατιών ΜΕΘ και άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους» και όχι «η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, όπως προκλητικά δηλώνουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας».
Πάντως, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει τον ίδιο ζήλο που έδειξε στο να εγκαινιάζει ΜΕΘ, με το να τις στελεχώσει κιόλας, ενδεχομένως η Μονάδα (όπως και άλλες στην Ελλάδα) να λειτουργούσε.
Η διοίκηση βαφτίζει το κλείσιμο «προσωρινή μετακίνηση προσωπικού»
Την ίδια ωρα, η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει λογο για «προσωρινή μετακίνηση ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού». Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι «με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και απολύμανσης στο χώρο» της ΜΕΘ προχώρησαν στις 26/1 σε «προσωρινή μετακίνηση», μετά και από «ομόφωνες εισηγήσεις τόσο των Διευθυντών των Α’, Β’ και Γ’ ΜΕΘ όσο και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας».
Παράλληλα υποστηρίζει ότι η εν λόγω μετακίνηση είχε «στόχο να αξιοποιηθούν ορθά οι διαθέσιμοι πόροι του Νοσοκομείου, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο διαθέτει επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ και δεν εντοπίζεται κανενός είδους πρόβλημα στην κάλυψη περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας» και ότι το προσωπικό «όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ στην περίπτωση που προκύψει ανάλογη ανάγκη».
Οταν η κ.Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δώρισε τις 18 κλίνες ΜΕΘ
Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια των 18 κινητών κλινών ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, έγιναν στις 24 Απριλίου του 2021.
Τα εγκαίνια όπως προαναφέραμε έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη η οποία συνοδευόταν από τον εκτελεστικό γενικό συντονιστή της Επιτροπής, Μάρτων Σίμιτσεκ, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων και μέλους του εκτελεστικού συμβούλιου της Επιτροπής, Γιώργου Μυλωνάκη, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, Μαρίας Γιογκατζή, κ.α.
Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ βασίστηκε στη συνδρομή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Οι πόροι της προέρχονται από δωρεές, χορηγίες και τα έσοδα από το Νομισματικό της Πρόγραμμα.
Ειδικότερα, το έργο που είχε παραδοθεί συνολικά περιελάμβανε:
• 18 κινητές κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε δύο πτέρυγες, οι οποίες τοποθετήθηκαν εντός συγκροτήματος 12 οικίσκων που δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, συνολικής ωφέλιμης στεγασμένης έκτασης 324 τετραγωνικών μέτρων.
• Τη δημιουργία κλειστού διαδρόμου (διασύνδεσης με το νοσοκομείο) 120 τετραγωνικών μέτρων καθώς και χώρου μηχανολογικού εξοπλισμού έκτασης 250 τ.μ.
• Αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης, ολοκληρωμένο δίκτυο ιατρικών αερίων, ολοκληρωμένη εγκατάσταση κλιματισμού προδιαγραφών ΜΕΘ, έτσι ώστε κάθε πτέρυγα να κλιματίζεται αυτόνομα, καθώς και τέσσερις ενισχυτές καπνογραφίας.
• Σύνδεση των οικίσκων με τα υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου.
• Οι κλίνες παραδόθηκαν πλήρως λειτουργικές, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο, ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας.
• Οι 18 κλίνες που προσφέρει η Επιτροπή είναι κινητές, μπορούν, δηλαδή, να εγκατασταθούν σε οικίσκους ή να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εφόσον προκύψει επείγουσα ανάγκη.
Πηγή: healthstat.gr