Τέσσερα παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν έχεις περίοδο

Τέσσερα παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν έχεις περίοδο

Μέρος του να είσαι γυναίκα είναι να βιώνεις εμμηνορροϊκούς κύκλους κάθε μήνα. Και ναι, η περίοδός σου μπορεί να δείχνει πολλά πράγματα για το σώμα και την υγεία σου.

Αλλά οι δυσάρεστες παρενέργειες των εμμηνορροϊκών κύκλων, όπως το φούσκωμα ή ακόμα και οι εναλλαγές της διάθεσης, μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά επιβαρυντικές, ειδικά 1 ή 2 εβδομάδες πριν από την περίοδο. Μπορεί να θέλεις να κρυφτείς κάτω από την κουβέρτα και να κάνεις την ηλεκτρική κουβέρτα την καλύτερή σου φίλη.

Μπορεί να θέλεις απεγνωσμένα να φας ό,τι αλμυρό ή γλυκό βρίσκεται στα ντουλάπια και το ψυγείο σου. Το περνάμε όλες. Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως κατά τη διάρκεια της περιόδου, το σώμα κάπως «αποσυντονίζεται». Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ως αποτέλεσμα ορμονικών διακυμάνσεων κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αν και μπορεί να μην επηρεάζουν τη σωματική υγεία, ένα ευρύ φάσμα πολύ περίεργων πραγμάτων συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου. Αλλά ξέρεις επίσης ότι ο μηνιαίος κύκλος σου μπορεί να επιφέρει μια σειρά από παράξενες αλλαγές στο σώμα σου; Εάν όχι, απλά συνέχισε να διαβάζεις.

Το σώμα σου γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στον πόνο
Μια απότομη μείωση των οιστρογόνων στο τέλος του κύκλου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ημικρανίες, ακόμα και γρίπη περιόδου. Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί επίσης να σε κάνει πιο ευαίσθητη σε όλους τους τύπους πόνου. Όσον αφορά τις ημικρανίες, σχετική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Systematic Reviews το 2021, εξέτασε πολλαπλές μελέτες για να κατανοήσει περαιτέρω τον ρόλο των οιστρογόνων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απότομη μείωσή τους, σχετίζεται με την ανάπτυξη ημικρανιών. Επίσης, οι κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς, είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως. Μπορούν να εμφανιστούν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτός ο χαρακτηριστικός, συνεχής πόνος μπορεί συχνά να επηρεάζει τη μέση και τους μηρούς.

Πεινάς περισσότερο
Ένα επίσης κοινό, αλλά για πολλούς ανεξήγητο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι η αυξημένη όρεξη. Ανεξήγητο μέχρι τώρα. Τα επίπεδα οιστρογόνων βλέπεις, είναι γενικά υψηλά κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, αλλά τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται ακριβώς πριν από την περίοδό σου. Η προγεστερόνη, είναι η ορμόνη που παίζει ρόλο στην υπερφαγία που παρατηρείται στη δεύτερη φάση του κύκλου. Εκτός από αυτό, μερικές άλλες ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου, αυξάνουν τα επίπεδα πείνας. Αλλαγές όπως τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης (που εκτοξεύει την όρεξη για ζάχαρη), τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης της «καλής διάθεσης», (που σε κάνει να λαχταράς υδατάνθρακες).

Είσαι πιο αφηρημένη και ξεχνάς εύκολα
Πολλές γυναίκες παραπονιούνται επίσης ότι αισθάνονται αφηρημένες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Πολλές επίσης νιώθουν ελαφρώς αναποφάσιστες, αδέξιες και νωθρότητα. Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαν να είναι η κόπωση και η κακή ποιότητα ύπνου, λόγω του συνεχούς πόνου. Επίσης τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ο οποίος είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, αλλά και η ανισορροπία ορμονών και νευροδιαβιβαστών, προκαλούν περαιτέρω κόπωση στον οργανισμό.

Πηγαίνεις (ακόμα πιο) συχνά στην τουαλέτα
Μια άλλη ατυχής παρενέργεια της περιόδου, είναι η επαναλαμβανόμενη παρόρμηση για κενώσεις. Είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα χημικών σημάτων που πυροδοτούν την συγκεκριμένη ανάγκη. Και οι προσταγλανδίνες θα μπορούσαν να είναι οι κύριοι «ένοχοι». Πρόκειται για ορμόνες που είναι υπεύθυνα για τη συστολή και τη χαλάρωση της μήτρας, η οποία προκαλεί και τη συστολή των εντέρων, ενώ παίζει ουσιαστικό ρόλο στην έκκριση γαστρικού οξέος. Μια διακύμανση στα επίπεδα προγεστερόνης, μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή συνδυασμό και των δύο.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα