Πώς θα βοηθήσουμε τον μεταβολισμό μας να λειτουργεί καλύτερα;

Πώς θα βοηθήσουμε τον μεταβολισμό μας να λειτουργεί καλύτερα;

Η δημοσιογράφος Ναταλία Αργυράκη και η ιατρός - Βιοπαθολόγος, Μαρία Ψωμά μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον μεταβολισμό και τι καθορίζει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο μεταβολισμός είναι η πιο εύκολη δικαιολογία για κάποιους ανθρώπους που δεν μπορούν να μείνουν σταθεροί σε ένα βάρος.

Εν μέρει έχουν δίκιο γιατί ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμιστής των καύσεων του οργανισμού και φαίνεται να έχει έναν σημαντικό ρόλο.

Η δημοσιογράφος Ναταλία Αργυράκη μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» για τον μεταβολισμό.

«Όλη μου τη ζωή ήμουν αδύνατη. Και με ρωτάνε πολλές φορές εάν αδυνάτισα «κι άλλο» το οποίο μου φαίνεται περίεργο γιατί δεν έχω αλλάξει ποτέ βάρος. Δεν έχω στερηθεί ποτέ τίποτα, ούτε δεν θα φάω και που μου αρέσει. Έχω μάθει από μικρή να τρώω κάποια συγκεκριμένα πράγματα και κάποια να τα αποφεύγω. Οικογενειακώς κάναμε μπαλέτο, αυτό μας ρύθμισε το σώμα. Έκανα μετά ενόργανη και μετά συνέχισα με αναρρίχηση και καλλισθενική. Δεν τρώω ποτέ γαριδάκια, πατατάκια, και αναψυκτικά. Θα φάω όμως πατάτες τηγανητές ή πίτσα ή σουβλάκι, αλλά όχι κάθε μέρα. Δεν έχω παραγγείλει ποτέ ντελίβερι στη ζωή μου. θα βρω κάτι να φτιάξω Υπάρχουν περίοδοι που δε γυμναζόμουν αλλά δεν έπαιρνα κιλά», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπερβάλλω στις ποσότητες, μπορώ να φάω μία πίτσα μόνη μου. είχα σταματήσει την γυμναστική από το λύκειο έως τα 25 μου, δεν έβαλα κιλά. Δεν έχω κάνει ποτέ δίαιτα στη ζωή μου. Αλλά αν φάω κάτι βαρύ μία μέρα την επόμενη θα φάω ελαφριά», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος.

Είναι ο μεταβολισμός μία… δικαιολογία;

Σύμφωνα με την ειδικό βιοπαθολόγο, Μαρία Ψωμά, «μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών διεργασιών για να αξιοποιήσουμε τις θερμίδες που παίρνουμε από τις τροφές. Είναι ένα εργοστάσιο του οργανισμού. Υπάρχουν γονίδια που καθορίζουν τον μεταβολισμό αλλά με την Επιγενετική υπάρχουν τρόποι να επιδράσουμε πάνω στα γονίδια και να μην εκφραστούν. Πέρασα από αυτή την διαδικασία λόγω ιστορικού στην οικογένειά μου, αλλά το έκανα βιωματικό και επέδρασα στα γονίδια αυτά».

«Από την περίοδο που είμαστε στη μήτρα χτίζεται ο μεταβολισμός, παίζει ρόλο η διατροφή στην εγκυμοσύνη. Αν τρώει λάθος η έγκυος κάνει πολλά λιποκύτταρα στο έμβρυο. Στην ηλικία των 6 και των 13 ετών, αν φας περισσότερο από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σου, η περίσσεια της ενέργειας αποθηκεύεται σε λίπος και έχουμε μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων», συμπλήρωσε.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου και δείτε το σχετικό απόσπασμα στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα