5 ύπουλα σημάδια ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

5 ύπουλα σημάδια ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Μέσα στην «τρέλα» της καθημερινής ζωής, είναι εύκολο να παραβλέψετε σημάδια που μπορεί να σας στέλνει το σώμα σας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διατροφικές ελλείψεις, όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), παίζει κρίσιμο ρόλο στο σώμα υποστηρίζοντας την παραγωγή DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων διατηρώντας παράλληλα την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Δυστυχώς, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή, με το 40% έως 80% των ανθρώπων σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ να στερούνται αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό.

Πόση βιταμίνη Β12 χρειάζεστε κάθε μέρα;

Σύμφωνα με το NIH, οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται συνήθως περίπου 2,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 καθημερινά, μια απαίτηση που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Αν και μπορεί να φαίνεται μια μικρή ποσότητα, η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, από την παραγωγή ενέργειας έως τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος.

Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό μπορεί να βρεθεί σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών προϊόντων όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά. Για όσους ακολουθούν χορτοφαγικές και vegan δίαιτες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα φυτικά γάλατα και η θρεπτική μαγιά είναι εξαιρετικές φυτικές πηγές.

5 σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

  • Είστε κουρασμένοι όλη την ώρα
  • Αισθάνεστε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
  • Ξεχνάτε πολύ
  • Αντιμετωπίζετε συχνά εναλλαγές της διάθεσης
  • Έχετε διάρροια

1. Είστε κουρασμένοι όλη την ώρα

Το να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι μπορεί να είναι ένα διακριτικό σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Αυτό το κρίσιμο θρεπτικό συστατικό παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας μέσα στο σώμα. Όταν δεν λαμβάνετε αρκετή Β12, μπορεί να αισθανθείτε επίμονη κόπωση, αδυναμία και ακόμη και λήθαργο.

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients παρατήρησε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 (γνωστή και ως κοβαλαμίνη) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αντοχή στην ενέργεια και στην άσκηση, μαζί με κόπωση και δύσπνοια.

Η διαιτολόγος Brittany Lubeck λέει στο EatingWell: «Η κούραση είναι κοινή στους ενήλικες και μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του κακού ύπνου και του πολυάσχολου προγράμματος. Τα κύτταρα στο σώμα χρειάζονται Β12 για σωστή λειτουργία και επαρκή ενέργεια. Ως εκ τούτου, η έλλειψη Β12 μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ειδικά αν παραμένει και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση».

2. Αισθάνεστε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα

«Το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα συμβαίνουν όταν υπάρχει διαταραχή στο νευρικό σύστημα», εξηγεί η Δρ. Lubeck. «Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την προστασία της θήκης μυελίνης, η οποία καλύπτει και προστατεύει τα νεύρα. Ωστόσο, το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα είναι σημάδια πολλών άλλων καταστάσεων υγείας, που μπορεί να δυσκολέψουν τη σύνδεσή τους με ανεπάρκεια Β12».

Ανεξήγητο μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, ιδιαίτερα στα άκρα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια υποκείμενη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η έρευνα δείχνει ότι εκτός από το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα, η ανεπάρκεια Β12 μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως πόνος, μειωμένη μυϊκή μάζα και απώλεια αίσθησης. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με το γιατρό σας για να κατανοήσετε καλύτερα τους προσωπικούς παράγοντες υγείας σας.

3. Ξεχνάτε συχνά

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 στο Cureus, τα κενά μνήμης, η ομίχλη του εγκεφάλου και η κακή γνωστική απόδοση μπορεί να είναι ανεπαίσθητα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και η ανεπάρκεια μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα μνήμης και δυσκολίες στη συγκέντρωση.

«Όλοι ξεχνάνε πράγματα από καιρό σε καιρό, αλλά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα εάν ξεχνάτε συνεχώς βασικές πληροφορίες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια ανεπάρκεια Β12 μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και λήθη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον σημαντικό ρόλο της Β12 στο νευρικό σύστημα», λέει η Δρ. Lubeck.

4. Αντιμετωπίζετε συχνά εναλλαγές της διάθεσης

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να έχει εκπληκτικές επιπτώσεις στη διάθεση και την ψυχική σας υγεία. Από ευερεθιστότητα έως ανεξήγητες κρίσεις θλίψης, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαταράξουν την καθημερινή σας ζωή και τις σχέσεις σας. «Μια άλλη επιπλοκή του νευρικού συστήματος από ανεπάρκεια Β12 είναι οι αλλαγές στη διάθεση», λέει η Δρ. Lubeck και προσθέτει:

«Η διάθεση αλλάζει τακτικά (καθημερινά για πολλούς ανθρώπους), γεγονός που καθιστά δύσκολο να συνδεθεί αυτό το σύμπτωμα με ανεπάρκεια Β12. Ωστόσο, εάν βρίσκετε τη διάθεσή σας συνεχώς καταθλιπτική ή ευερέθιστη, τότε μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια Β12». Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση όπου είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την υποστήριξη που είναι κατάλληλη για εσάς.

5. Έχετε διάρροια

Τα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, θα μπορούσαν να υποδεικνύουν διάφορα προβλήματα υγείας και η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι ένας πιθανός ένοχος. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάρροια μπορεί να εμφανιστεί σε ακραίες περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

«Η διάρροια δεν είναι ένα κοινό σύμπτωμα ανεπάρκειας Β12, αλλά είναι πιθανό. Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από πολλά άλλα πράγματα, ωστόσο, όπως τροφική δηλητηρίαση, αλλαγές διατροφής και χρόνια πεπτικά προβλήματα». καταλήγει η Δρ. Lubeck.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα