Τι θα συμβεί αν καταναλώσεις ληγμένο γιαούρτι;

Τι θα συμβεί αν καταναλώσεις ληγμένο γιαούρτι;

Το γιαούρτι υπάρχει σχεδόν σε όλα τα ψυγεία. Αποτελεί ένα γρήγορο πρωινό, μια υγιεινή βάση για ντιπ και σάλτσες αλλά και για αρτοσκευάσματα. Είναι επίσης ένα από τα τρόφιμα που μερικές φορές υποθέτουμε ότι μπορούν να διαρκέσουν στο ψυγείο επ' αόριστον.

Εντάξει, ίσως όχι για πάντα ... αλλά τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να φαίνεται ή να μυρίζει περίεργα — ανεξάρτητα από το τι λέει η ημερομηνία λήξης.

Εξάλλου οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων δεν υποδεικνύουν εάν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για κατανάλωση ή όχι (εκτός από το γάλα για βρέφη). Αντίθετα αναγράφονται στη συσκευασία για να δώσουν μια ένδειξη της ποιότητας των τροφίμων —γεύση, φρεσκάδα— που μπορεί να αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ουροδόχος κύστη: Πώς να τη διατηρήσεις υγιή

Αν λοιπόν έχετε γιαούρτι στο ψυγείο σας πέρα ​​από τον χρόνο της βέλτιστης χρήσης, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το καταναλώσετε; Εδώ είναι η απλή απάντηση.

Σύμφωνα με το USDA , το γιαούρτι θα πρέπει να καταναλωθεί εντός 1 έως 2 εβδομάδων από την ημερομηνία λήξης. Αυτό το χρονικό πλαίσιο προϋποθέτει ότι έχετε βάλει στο ψυγείο το γιαούρτι σας. Μετά από αυτό, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το γιαούρτι είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση. Είναι καλύτερο να το πετάξετε έξω.

Το χαλασμένο γιαούρτι μπορεί να είναι σχετικά ακίνδυνο, με απίστευτη ξινή γεύση καθώς τα καλά βακτήρια μέσα σε αυτό συνεχίζουν σιγά-σιγά να ζυμώνουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ. Αλλά η αλλοίωση μπορεί επίσης να κάνει το γιαούρτι μη ασφαλές για κατανάλωση. Επίσης το γιαούρτι που έχει μείνει εκτός ψυγείου για έως και δύο ώρες είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση (υπό την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία του αέρα δεν είναι πολύ ζεστή).

Ποια είναι τα σημάδια ότι το γιαούρτι έχει χαλάσει;

Μια μικρή ποσότητα υγρού στην κορυφή του γιαουρτιού είναι φυσιολογική, αλλά αν είναι πολύ, αυτό είναι σημάδι ότι το γιαούρτι αρχίζει να χαλάει. Το χαλασμένο γιαούρτι θα μουχλιάσει και από πάνω και θα αναπτύξει μια ταγγική μυρωδιά και γεύση.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Εθνικό Γαλακτοκομικό Συμβούλιο λέει ότι τα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν πιο εύκολα σε γιαούρτια που έχουν προσθέσει ζάχαρη και φρούτα αντί για τα απλά γιαούρτια χωρίς ζάχαρη.

Αν και είναι ασφαλές να φάτε γιαούρτι μετά την ημερομηνία λήξης, φροντίστε να ελέγξετε ότι είναι ακόμα φρέσκο ​​πριν το καταναλώσετε.

Πηγή: jenny.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα