Δίαιτα: 8 κρυμμένες παγίδες λίπους σε δημοφιλή τρόφιμα

Δίαιτα: 8 κρυμμένες παγίδες λίπους σε δημοφιλή τρόφιμα

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, τα οποία θα πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο όσοι κάνουν δίαιτα. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Ενώ τα λιπαρά στο αβοκάντο είναι υγιεινά, είναι επίσης υψηλά σε θερμίδες.

Βεβαιωθείτε ότι προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ένα μέτριο αβοκάντο περιέχει περίπου 300 θερμίδες και 22 γραμμάρια λίπους. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 20 θερμίδες και 0,4 g λίπους για παρόμοια ποσότητα μπρόκολου.

2. Ξηροί καρποί και σπόροι

Όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν εξαιρετικά υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά είναι ωμέγα-3 και ωμέγα-6, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βοηθούν επίσης στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως A, D, E και K. Αλλά προσοχή μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Μια μικρή χούφτα ανάλατους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή σπόρους περιέχει περίπου 175 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους.

3. Γκρανόλα

Είτε σε μορφή μπάρας είτε ως πρόσθετο συστατικό στο γιαούρτι ή το γάλα, η γκρανόλα είναι ένα άλλο «υγιεινό» φαγητό, το οποίο όμως απαιτεί προσεκτική κατανάλωση. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά πρόσθετα έλαια, τα οποία αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Τείνουν επίσης να περιέχουν πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, οι οποίοι, αν και είναι καλοί για την υγεία δεν πρέπει να καταναλώνονται υπερβολικά.

4. Smoothies

Μερικά smoothies που πωλούνται σε καταστήματα μπορεί να είναι γεμάτα λίπη, όπως βούτυρο ξηρών καρπών ή πρόσθετα έλαια. Σκεφτείτε να φτιάξετε το δική σας και φροντίστε να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

5. Βούτυρα ξηρών καρπών

Το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο κα, συχνά διαφημίζονται ως «θαυματουργές» υγιεινές τροφές. Είναι πλούσια σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν μια αξιοπρεπή πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, έχουν πολλές θερμίδες και συνήθως πολλοί καταναλωτές τρώνε πολύ περισσότερο από το συνιστώμενο μέγεθος μερίδας των 20 γραμμαρίων.

6. Μαύρη σοκολάτα

Αν και ίσως είναι καλύτερη επιλογή από τις αντίστοιχες του γάλακτος ή τις λευκές, η μαύρη σοκολάτα δεν είναι κάτι που πρέπει να καταναλώνετε συνεχώς εάν ο στόχος σας είναι να αδυνατίσετε. Περιέχει τόσο κορεσμένα όσο και ακόρεστα λιπαρά.

7. Ντρέσινγκ για σαλάτες

Οι σαλάτες είναι το ιδανικό πιάτο για δίαιτες. Ωστόσο, πολλοί προσθέτουν κάποιο ντρέινγκ για επιπλέον γεύση. Αν και τα ντρέσινγκ του εμπορίου είναι δελεαστικά, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι συχνά περιέχουν πολύ «κρυμμένο» λίπος.

Τα ντρέσινγκ για σαλάτες, ειδικά τα κρεμώδη, μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αντίθετα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, το οποίο βοηθά το σώμα να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που υπάρχουν στα λαχανικά.

8. Ρολά σούσι

Έρευνες δείχνουν ότι το σούσι μπορεί να ενισχύσει από την υγεία του εντέρου μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα - αλλά υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Όχι μόνο είναι συχνά πολύ πλούσιο σε αλάτι, αλλά επίσης ορισμένες ποικιλίες περιέχουν περισσότερα λιπαρά από ό,τι φαντάζεστε.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα