Η βιταμίνη που μας δίνει ενέργεια, δυναμώνει τη μνήμη - Πώς βοηθά στο στρες;

Η βιταμίνη που μας δίνει ενέργεια, δυναμώνει τη μνήμη - Πώς βοηθά στο στρες;

Πρόκειται για μια βιταμίνη που εμπλέκεται σε όλες τις βασικές μεταβολικές διεργασίες, και είναι χρήσιμη για το νευρικό σύστημα, την καρδιά, τα αιμοσφαίρια και τους μύες.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Βρίσκεται σε πουλερικά, φασόλια, εμπλουτισμένα ψωμιά και πολλά άλλα. Θα τη βρείτε επίσης σε πολυβιταμίνες ή ως μεμονωμένο συμπλήρωμα. Δείτε ποια είναι και που μας κάνει καλό.

Τι είναι η βιταμίνη Β1

Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζονται όλοι οι ιστοί του σώματος για να λειτουργήσουν σωστά. Η θειαμίνη ήταν η πρώτη βιταμίνη Β που ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Αυτός είναι ο λόγος που το όνομά της φέρει τον αριθμό 1. Όπως και οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η θειαμίνη είναι υδατοδιαλυτή και βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.

Τα σημαντικότερα οφέλη της βιταμίνης Β1

Η βιταμίνη Β1, όπως και όλες του συμπλέγματος Β, εμπλέκεται σε όλες τις βασικές μεταβολικές διεργασίες.

Είναι βασικό στοιχείο για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και την απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό μας.

Βοηθά στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, ενισχύει την πνευματική μας δραστηριότητα.

Χάρη σε αυτήν την υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μετατρέπεται το άμυλο και τα σάκχαρα σε ενέργεια, μια διαδικασία που επηρεάζει τις εγκεφαλικές μεταξύ άλλων και τις λειτουργίες. Συντελεί στη θεραπεία της αναιμίας και στην ενίσχυση της πνευματικής μας διαύγειας.

Ακόμη θεωρείται ότι προστατεύει από τις διαταραχές που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ. Η επαρκής λήψη της συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στρες.

Αν μειώσετε σημαντικά τη λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, περιορίζετε την ικανότητα του εγκεφάλου σας να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη και έτσι είναι πιθανό να εκδηλωθούν προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία. Σημαντική έλλειψη της μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση στην πρωτεΐνη (που ονομάζεται tau, η οποία καταστρέφει τους νευρώνες από μέσα) που προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ,

Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα τα συμπληρώματα της βιταμίνης αυτής μπορεί να είναι χρήσιμα σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή καταρράκτη.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να πυροδοτήσει μεταβολές στη διάθεση, ανεξήγητη ανησυχία, κόπωση, ανορεξία, ευερεθιστότητα, ναυτία, δυσπεψία, μυϊκή αδυναμία, αδυναμία συγκέντρωσης και σημάδια κατάθλιψης, συμπτώματα τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες συχνά επηρεάζουν τη μνήμη.

Ευτυχώς, αυτή η θρεπτική ουσία που προσφέρει ενέργεια είναι βρίσκεται στα περισσότερα έτοιμα φαγητά και τα δημητριακά, κάτι που μπορείτε να επιβεβαιώσετε, ελέγχοντας την ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος.

Που θα τη βρείτε

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β1 είναι τα φασόλια, το μοσχάρι, το χοιρινό, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί, πορτοκάλια, ζυμαρικά (με αυγά, γάλα ή λαχανικά), φρέσκος αρακάς, μαύρο ρύζι, θαλασσινά, όσπρια.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα