Το Tai Chi έχει αρχίσει να διαδίδεται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποκτώντας πολλούς οπαδούς. Πρόκειται για μια ήπια μέθοδο άσκησης που προτιμούν όσοι συνήθως αγαπούν τη yoga και το pilates. Έχουν γίνει δε μελέτες για την ευεργετική του δράση στον οργανισμό, ιδίως μάλιστα για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με ορισμένες παθήσεις. Βέβαια, ο καλύτερος σύμβουλoς παραμένει ο προσωπικός σου γιατρός που μπορεί να σε ενημερώσει αν είναι ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης για εσένα.
Το tai chi ξεκίνησε από την Κίνα ως πολεμική Τέχνη, σήμερα όμως θεωρείται μια ήπια μέθοδος άσκησης με θεραπευτικά αποτελέσματα για το σώμα και την ψυχή.
Τι είναι ακριβώς το Tai Chi;
Το Tai Chi είναι ένας τρόπος εξάσκησης που περιλαμβάνει μια σειρά από αργές ήπιες κινήσεις και σωματικές στάσεις, σε συνδυασμό με διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής. Το Tai Chi έχει τις ρίζες του στην Κίνα (θα έχεις δει σκηνές και εικόνες από κατοίκους της χώρας να αθλούνται το πρωί) και ξεκίνησε ως αρχαία πολεμική τέχνη. Με την πάροδο των χρόνων, έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην προαγωγή της υγείας και την αποκατάσταση.
Βοηθάει το Τai Chi στην πρόληψη των πτώσεων;
Το Τai Chi βελτιώνει πολύ την ισοροοπία, άρα βοηθά και τους ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά και ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει μελέτες ακόμα για το αν το tai chi μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πτώσεων σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Μειώνει τους πόνους;
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως το tai chi μειώνει τους πόνους στην πλάτη, πόνους από την ινομυαλγία και από την οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν μειώνει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Βοηθάει την άνοια;
Εννέα μελετές του 2019 (με 656 συμμετέχοντες) εξέτασαν την επίδραση του tai chi στα αρχικά στάδια της άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες (μέση ηλικία 78 ετών). Η βραχυπρόθεσμη επίδραση του tai chi στη συνολική γνωστική ικανότητα των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένιση βρέθηκε να είναι ευεργετική και παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται με άλλα είδη άσκησης. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι αν κάνει κάποιος tai chi για τρεις φορές την εβδομάδα για 30 έως 60 λεπτά ανά συνεδρία για τουλάχιστον 3 μήνες όντως θα υπάρξει θετικό αντίκτυπο σε ορισμένες γνωστικές λειτουργίες.
Βελτιώνει το tai chi την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων;
Αντλώντας συμπεράσματα από 13 μελέτες (με 869 συμμετέχοντες) θα μπορούσε να πει κανείς πως το tai chi είχε πράγματι μικρή θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής και στα συμπτώματα κατάθλιψης που βιώνουν οι ενήλικες με χρόνιες παθήσεις. Δεν παρατηρήθηκε ωστόσο σημαντική επίδραση στην κινητικότητα και στη σωματική αντοχή. Η μελέτη έγινε σε ανθρώπους που έκαναν tai chi για 40 έως 90 λεπτά από μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα για 10 έως 24 εβδομάδες. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν να εκπονηθούν περισσότερες μελέτες για πιο ασφαλή αποτελέσματα.
Μπορεί το tai chi να προκαλέσει βλάβες;
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr