Κατάθλιψη: Πώς θα την αναγνωρίσουμε - O τρόπος αντιμετώπισής της

Κατάθλιψη: Πώς θα την αναγνωρίσουμε - O τρόπος αντιμετώπισής της

Η Κατερίνα Γκαγκάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, και η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Ζάφειρα, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, για την κατάθλιψη.

Με την πρώτη δυσκολία οι περισσότεροι από εμάς λέμε πως αισθανόμαστε άσχημα και καταθλιπτικά.

Οι άνθρωποι όμως, που έχουν πραγματικά κατάθλιψη βιώνουν κάτι που είναι συγκλονιστικό και σίγουρα πολύ δύσκολο. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και η κατάθλιψη σήμερα είναι και όπως όλες οι άλλες ασθένειες.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί  με φάρμακα ή με ψυχοθεραπεία και σίγουρα υπάρχει λύση.

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, Κατερίνα Γκαγκάκη αποκάλυψε πως είχε κατάθλιψη για πολλά χρόνια και πως μάλιστα, δεν το είχαν αντιληφθεί πολλοί.

«Έχω από πολύ μικρή χρόνια κατάθλιψη και είχα την τύχη να έχω γονείς που πριν από 30 χρόνια το αποδέχτηκαν όταν τους το είπε κάποιος. Πήρα φαρμακευτική αγωγή και συνεχίζω ανά περιόδους. Εγώ από πολύ μικρή ήμουν βουλιμική με όλα τα συμπτώματα. Το έκρυψα αρκετά χρόνια και όταν έγινε μη λειτουργικό, γιατί δεν  πήγαινα σχολείο, είπα πως δεν θέλω  να δώσω εξετάσεις, τότε ζήτησαν τη βοήθεια κάπου. Το παρακολούθησα πολλά χρόνια και δυστυχώς με δική μου εκτίμηση σταμάτησα. Δεν είχε τελειώσει», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η βοήθεια που μου δόθηκε τότε με έκανε να θέλω να σπουδάσω ψυχολογία. Δεν το έκανα τελικά. Η αποδοχή ήταν το πιο σημαντικό. Ως μοναχοπαίδι δεν είχα επίγνωση των ορίων. Μου έβαλε όρια ο ψυχαναλυτής. Πριν από δύο καλοκαίρια, και ενώ βρισκόμουν σε αγωγή, δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι.  Μετά από έναν χρόνο ήμουν καλύτερα. Υπήρξε περίοδος που έκλεινα το φως όταν έμπαινα στο μπάνιο».

Η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Ζάφειρα, είπε πως η κατάθλιψη είναι διαφορετική για τον καθένα.

«Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή του συναισθήματος. Πρόκειται για μία σοβαρή διαταραχή που σε ακραία περίπτωση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονικές τάσεις».

Πώς θα αναγνωρίσω την κατάθλιψη

Η κ. Δήμητρα Ζάφειρα είπε πως η κατάθλιψη περιλαμβάνει δυσφορικό συναίσθημα, αρνητικές σκέψεις, ιδέες ανημποριάς, ενοχές, σωματική κόπωση.

«Βλέπουμε προβλήματα στη διατροφή, στον ύπνο και στη σεξουαλική υγεία αλλά και σκέψεις θανάτου. Πλήττεται η σχέση με το εαυτό του που βλέπει τα πάντα αρνητικά και έτσι αντιμετωπίζει και τον κόσμο. Μένει μόνο του και χάνει την ικανότητα να συνδέεται με τους άλλους».

H Κατερίνα Γκαγκάκη είπε πως είναι αρκετά μοναχικός άνθρωπος και σε κάποιες περιπτώσεις το έκρυβε όταν πήγαινε για δουλειά.

«Υπήρξαν περίοδοι πως δεν ήμουν λειτουργική. Έλεγα και σημαντικό να είναι, ας περάσει. Έβρισκα μία δικαιολογία και κάποια στιγμή άρχισαν να είναι μόνο δικαιολογίες».

Η κ. Δήμητρα Ζάφειρα είπε πως πλέον ο κόσμος μιλάει για την  κατάθλιψη αλλά και για τη παρακολούθηση από ψυχαναλυτή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα