Περγαμόντο: Σημαντικά οφέλη αλλά και πιθανοί κίνδυνοι υγείας

Περγαμόντο: Σημαντικά οφέλη αλλά και πιθανοί κίνδυνοι υγείας

Το περγαμόντο προέρχεται από το οπωροφόρο δέντρο Citrus bergamia, που πιστεύεται ότι είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου.

Θυμίζοντας μείγμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το περγαμόντο παράγει ένα φρούτο που μοιάζει με στρογγυλό λεμόνι. Αν και γενικά είναι πολύ ξινό για να καταναλωθεί σκέτο, αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Εκχυλίσματα από τον ξινό χυμό του περγαμόντου καθώς έλαιο από τη φλούδα του χρησιμοποιούνται για διάφορα πράγματα, όπως:

  • Αρώματα για προϊόντα προσωπικής περιποίησης
  • Αρωματοθεραπεία
  • Συμπληρώματα υγείας

Το περγαμόντο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως:

Μείωση της χοληστερόλης

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το περγαμόντο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συνολικής χοληστερόλης και της “κακής” (LDL) χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της “καλής” (HDL) χοληστερόλης και έχει τη δυνατότητα να είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα στα φάρμακα για τη χοληστερόλη.

Μείωση της κατάθλιψης
 
Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μείγμα αρωματοθεραπείας που περιλαμβάνει περγαμόντο μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα κατάθλιψης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σε άτομα με καρκίνο τελικού σταδίου και σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Δεν έχει γίνει ακόμη αρκετή έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη σε άλλους πληθυσμούς. Ωστόσο, υπήρξαν μερικές ελπιδοφόρες πρώτες μελέτες με ζώα.

Ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις

Έρευνες έδειξαν ότι το περγαμόντο μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις σε άτομα που λαμβάνουν αναστολείς αρωματάσης ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου. Εντούτοις, και σε αυτό το πεδίο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Καταπολέμηση της σχιζοφρένειας

Μια μελέτη δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων περγαμόντου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σχιζοφρένεια να σκεφτούν πιο καθαρά. Τα άτομα στην μελέτη είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε πολλά γνωστικά τεστ μετά την λήψη περγαμόντου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Περγαμόντο: Πιθανοί κίνδυνοι υγείας

Ήπιες παρενέργειες: Μερικοί εμφανίζουν παρενέργειες όπως ζάλη, μυϊκές κράμπες και καούρα όταν παίρνουν περγαμόντο με φαγητό.

Θέματα σακχάρου στο αίμα: Το περγαμόντο μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη, το σάκχαρό σας μπορεί να φτάσει σε μη ασφαλή επίπεδα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε αυτά τα επίπεδα εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα περγαμόντο.

Ακόμα κι αν δεν έχετε διαβήτη, το περγαμόντο θα μπορούσε να δυσκολέψει τους γιατρούς να ελέγξουν το σάκχαρό σας κατά τη διάρκεια κάποια χειρουργικής επέμβασης. Οι ειδικοί συνιστούν να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα περγαμόντου τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από επέμβαση.

Παιδικές επιληπτικές κρίσεις: Κάποια παιδιά έχουν βιώσει πιο σοβαρές παρενέργειες από την λήψη περγαμόντου, συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων και του θανάτου! Οι σοβαρές παρενέργειες είναι πιο πιθανές όταν τα παιδιά καταναλώνουν πολύ λάδι περγαμόντο.

Ευαισθησία στον ήλιο: Το έλαιο από περγαμόντο μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλές ως θεραπεία δέρματος, καθώς μπορεί να το κάνει πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Μπορεί επίσης να μην είναι ασφαλές ως θεραπεία δέρματος για έγκυες ή θηλάζουσες.

Φροντίστε να αραιώσετε το έλαιο περγαμόντο πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση του εάν παίρνετε ένα φάρμακο που μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητο στον ήλιο, όπως αμιτριπτυλίνη, σιπροφλοξασίνη ή τετρακυκλίνη.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα