Τζάκι: Ο κίνδυνος που κρύβει για την υγεία

Τζάκι: Ο κίνδυνος που κρύβει για την υγεία

Η χρήση του τζακιού με ξύλα για τη θέρμανση του σπιτιού αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο στους πνεύμονες κατά 43% συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν ξύλα για θέρμανση, αναφέρει η νέα αμερικανική μελέτη Sister Study που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα άνω των 50.000 γυναικών, οι οποίες είχαν αδελφές με καρκίνο του μαστού. Το συμπέρασμα αυτό αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν διατρέχουν κίνδυνο, απλά η εν λόγω μελέτη ασχολήθηκε αποκλειστικά με γυναίκες.

Η μελέτη βρήκε ότι όσο πιο συχνή είναι η χρήση αυτού του τύπου θέρμανσης τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που καίνε ξύλα στο σπίτι περισσότερες από 30 ημέρες ανά έτος έχουν κατά 68% αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με άτομα που δεν θερμαίνονται καίγοντας ξύλο.

Ο καπνός από την καύση ξύλου στο τζάκι ενοχοποιείται για καρκίνο

Η Dr Suril Mehta, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι ο αρχικός σκοπός της έρευνας ήταν άλλος: «Σχεδιάστηκε για να καταλάβουμε καλύτερα τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ωστόσο μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε και άλλα αποτελέσματα σχετικά με την υγεία των γυναικών. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στις ΗΠΑ. Αντιστοιχεί δε σε περίπου έναν στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με καρκίνο».

Ισχύει ότι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στους πνεύμονες είναι το κάπνισμα. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός. Η μελέτη παρακολούθησε τις γυναίκες για διάστημα 11 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων 347 από αυτές διαγνώστηκαν με καρκίνο στους πνεύμονες. Από αυτές 289 ήταν και καπνίστριες, ενώ 58 δεν ήταν.

Από τα αποτελέσματα έγινε εμφανές πως, ανεξάρτητα από οικονομικά και άλλα κριτήρια, ένα αξιοσημείωτο κοινό που είχαν όλες οι γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο, είναι ότι ζέσταιναν τα σπίτια τους με τζάκι.

Αποδείχτηκε δε ότι κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι γυναίκες που το τζάκι δεν είναι η βασική τους πηγή θέρμανσης, αλλά η δευτερεύουσα.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας στον Guardian η καθηγήτρια Fay Johnston, από το ερευνητικό κέντρο Menzies, λέει ότι «αποδεικνύουν τον κίνδυνο του να ζει κανείς σε σπίτια που ζεσταίνονται από εκπομπές αερίων που προκύπτουν από την καύση ξύλων. Ακόμα και μέτρια χρήση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Το μήνυμα προς τους φορείς χάραξης πολιτικής και προς το κοινό είναι σαφές: Ο καπνός της καύσης ξύλου δεν είναι ασφαλής. Και παρεμβάσεις για τη μείωση της έκθεσης, σε σπίτια και γειτονιές, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα».

Η εν λόγω μελέτη προστίθεται σε αντίστοιχα συμπεράσματα άλλης μελέτης του 2006 που έδειξε ότι ο καπνός του ξύλου είναι πιθανότατα καρκινογόνος, καθώς και επόμενης του 2010 που βρήκε αύξηση καρκίνων σε ανθρώπους που έκαιγαν ξύλο ή κάρβουνο.

Όπως εξηγεί η Mehta, «Ο καπνός του ξύλου, από τη χρήση θερμαντικών συσκευών σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να περιέχει ουσίες όπως βενζόλιο, 1,3-βουταδιένιο, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλους επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους που είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα».

Η μελέτη Sister Study που ασχολήθηκε και με άλλες μορφές θέρμανσης έδειξε ότι με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να σχετίζονται τόσο το αέριο όσο και το προπάνιο, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, όμως, συγκριτικά με το ξύλο. Παλαιότερη έρευνα του ίδιου οργανισμού, μάλιστα, είχε δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα τζάκια μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για καρκίνο του μαστού.

πηγή: ow.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα