Θυρεοειδής: Οκτώ συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Θυρεοειδής: Οκτώ συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Ο θυρεοειδής αδένας είναι αναπόσπαστο μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό το όργανο σε σχήμα πεταλούδας, ρυθμίζει σημαντικές ορμόνες που επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης το πόσο καλά αποδίδεις τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Έτσι, εάν αισθάνεσαι κόπωση χωρίς εξήγηση ή έχεις χάσει βάρος χωρίς να κάνεις δίαιτα, το σώμα σου μπορεί στην πραγματικότητα να σου λέει πως κάτι ίσως να μην πηγαίνει καλά με τον θυρεοειδή σου. Προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς, ειδικότερα, εμφανίζονται όταν ο θυρεοειδής είτε υπολειτουργεί, είτε υπερλειτουργεί. Αυτές οι καταστάσεις ονομάζονται υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός, αντίστοιχα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα.

Σημάδια που δείχνουν υπερθυρεοειδισμό

Όπως αναφέραμε, ο υπερθυρεοειδισμός προέρχεται από υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα παράγει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών, όπως η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Η Τ4 παράγεται ειδικά όταν η υπόφυση εκκρίνει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH). Παρακάτω θα βρεις 4 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σου παράγει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

Νευρικότητα και άγχος
Όταν ο θυρεοειδής αδένας δουλεύει υπερωρίες, οι ορμόνες λένε στο σώμα να λειτουργήσει υπερβολικά. Αυτό οδηγεί σε πολλά συμπτώματα που μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι νευρική και ανήσυχη. Επίσης οι ορμόνες οδηγούν σε εναλλαγές της διάθεσης και υπερκινητικότητα.

Απώλεια βάρους
Η αφθονία των θυρεοειδικών ορμονών θα αυξήσει τον μεταβολισμό και την όρεξή σου. Η απροσδόκητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι που υποδεικνύει υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα