10 διατροφικά tips για να έχετε ένα 2024 γεμάτο υγεία

10 διατροφικά tips για να έχετε ένα 2024 γεμάτο υγεία

Ανά περιόδους εμφανίζονται πολλά διατροφικά trends. Κάποια από αυτά γίνονται συνήθεια για πολλούς, ενώ κάποια άλλα ξεχνιούνται μετά από λίγο. Όταν θέλουμε να διασφαλίσουμε μία σωστή διατροφή για τον εαυτό μας δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε στα trends αλλά σε συμβουλές, η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες.

Τα παρακάτω 10 διατροφικά tips θα σας φανούν χρήσιμα για ένα 2024 γεμάτο υγεία:

1. Η μεσογειακή διατροφή έχει αδιαμφισβήτητα οφέλη για την υγεία

Δεκαετίες έρευνας υποστηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή - η οποία επικεντρώνεται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα βότανα και τα μπαχαρικά - ως έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία της καρδιάς είναι πολλά, ενώ έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2, γνωστική έκπτωση και ορισμένους τύπους καρκίνου.

2. Δεν χρειάζετε να ανησυχείτε αν πίνετε καφέ με άδειο στομάχι

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν καούρα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να βλάψει τη γαστρική επένδυση ή γενικότερα το πεπτικό σύστημα, λένε οι ειδικοί. Άλλωστε, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

3. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε τη μέρα σας μόνο με ένα μάφιν. Κάποιοι μπορεί να παραλείπουν εντελώς το πρωινό γεύμα. Αλλά οι ειδικοί στη διατροφή λένε ότι αξίζει να δοθεί προτεραιότητα στο πρωινό γεύμα. Ειδικά εάν περιέχει ένα ισορροπημένο μείγμα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιεινών λιπών. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να απολαμβάνουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

4. Φροντίστε καλά το έντερό σας

Το να διατηρείτε το πεπτικό σας σύστημα υγιές μπορεί να σας προστατεύσει από καταστάσεις όπως καούρα, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα αλλά και να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε το έντερό σας είναι να τρέφετε τον εαυτό σας (και κατ' επέκταση, τα μικρόβια του εντέρου σας) καλά, δίνοντας προτεραιότητα στις φυτικές ίνες και καταναλώνοντας μια ποικιλία φυτικών τροφίμων και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση.

5. Πιθανότατα δεν χρειάζεστε μπάρες πρωτεΐνης

Συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινή τροφή ή ως βασικό «καύσιμο» για αθλητικές επιδόσεις, αλλά οι περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης είναι γεμάτες ζάχαρη. Καλύτερα να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη με τρόφιμα όπως γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, φασόλια ή αυγά, λένε οι ειδικοί.

6. Καταναλώστε με μέτρο τη μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου (βαρέα μέταλλα που μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό) σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Ναι, αυτό είναι ένα από τα δυσάρεστα νέα του 2023. Δεν χρειάζεται να την βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας αλλά απλώς να περιορίσετε την κατανάλωση.

7. Η ανάμειξη φρούτων και λαχανικών δεν θα καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά τους

Ο πουρές φρούτων και λαχανικών στο μπλέντερ δεν θα αφαιρέσει τις βιταμίνες, τα μέταλλα ή τις φυτικές ίνες τους. Επίσης, αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων σε ανάμεικτη μορφή δεν θα αυξήσει το σάκχαρό σας περισσότερο από ό,τι όταν τα τρώτε τα φρούτα ολόκληρα. Προχωρήστε λοιπόν και απολαύστε το smoothie σας.

8. Το τυρί κότατζ είναι εδώ

Μπορεί να έχετε συνδέσει το τυρί κότατζ με διάφορες δίαιτες αλλά είναι ένα προϊόν που έχει αντέξει στο χρόνο. Μπορείτε να το φάτε σκέτο ή να το χρησιμοποιήσετε ως πρόσθετο υλικό τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά σνακ. Προσφέρει μια σειρά θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, σελήνιο και άλλα.

9. Το τόφου είναι πραγματικά καλό και για εσάς

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι άνθρωποι ανησυχούσαν ότι το τόφου και άλλες τροφές σόγιας μπορεί να συνδέονται με καρκίνο ή προβλήματα γονιμότητας, επειδή περιέχουν ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα. Αλλά οι μελέτες έχουν βάλει αυτούς τους φόβους στο περιθώριο, λένε οι επιστήμονες. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

10. Είναι πρόκληση να διαχωρίσετε τους μύθους της διατροφής από την πραγματικότητα

Μην υιοθετείτε ότι ακούτε. Προσπαθείτε να το ψάξετε όσο περισσότερο μπορείτε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα