15χρονη έχασε τη φωνή της – Η πασίγνωστη λοίμωξη που παρέλυσε τις φωνητικές της χορδές

15χρονη έχασε τη φωνή της – Η πασίγνωστη λοίμωξη που παρέλυσε τις φωνητικές της χορδές

Μια απίστευτη επιπλοκή της λοίμωξης κορονοϊού παρατήρησαν Αμερικανοί γιατροί, όταν μια έφηβη προσήλθε στα επείγοντα με δυσκολία στην αναπνοή και στην ομιλία δύο εβδομάδες αφότου νόσησε.

Από την απώλεια της γεύσης και της όσφρησης μέχρι το σύνδρομο Long Covid και την τριχόπτωση, τα αξιοπερίεργα συμπτώματα που συνοδεύουν τη νόσηση με κορονοϊό είναι αρκετά. Γιατροί στη Βοστώνη όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμα μια απίστευτη επιπλοκή του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η λοίμωξη Covid-19 παρέλυσε τις φωνητικές χορδές μιας έφηβης. Το κορίτσι, που φαινόταν υγιές, προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης με δυσκολία στην αναπνοή και στην ομιλία δύο εβδομάδες αφότου νόσησε με Covid-19.

Οι γιατροί εξέτασαν το λαιμό της με ένα ενδοσκόπιο – μια ιατρική συσκευή με φως και κάμερα προσαρτημένη σε αυτό – και ανακάλυψαν ότι και οι δύο φωνητικές χορδές της είχαν παραλύσει.

Αφού υποβλήθηκε σε πλήθος εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων αιματολογικών εξετάσεων, ανάλυσης υγρού από τη σπονδυλική της στήλη, λογοθεραπευτικών και ψυχιατρικών εξετάσεων, οι γιατροί δεν κατέληξαν σε κάποια άλλη αιτία, εκτός από την πρόσφατη μόλυνση με κορονοϊό.

 
Ο Δρ. Christopher Hartnick, διευθυντής του Παιδιατρικού Ωτορινολαρυγγολογικού και Παιδιατρικού Κέντρου δήλωσε: «Το να χάνει ξαφνικά ένα νεαρό, υγιές, ζωηρό έφηβο παιδί ένα από τα σημαντικά κρανιακά νεύρα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και χρειάστηκε κάποια ανάλυση».

Η λογοθεραπεία δεν βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της, οπότε οι γιατροί πραγματοποίησαν τραχειοστομία – μια χειρουργική επέμβαση για τη δημιουργία ενός ανοίγματος στην τραχεία – για να ανακουφίσουν τα αναπνευστικά της προβλήματα. Το κορίτσι εξαρτιόταν από την τραχειοστομία για περισσότερο από 13 μήνες για την ενίσχυση της αναπνοής της- ένδειξη ότι αυτού του είδους τα νευρολογικά συμπτώματα της COVID θα μπορούσαν να μην είναι προσωρινά.

Η διαταραχή των νεύρων μετά από ιογενή λοίμωξη είναι γνωστή αιτία παράλυσης των φωνητικών χορδών, σύμφωνα με τους γιατρούς, και έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές παράλυσης σε μία ή και στις δύο φωνητικές χορδές ενηλίκων ως επιπλοκή της Covid-19, αλλά αυτή είναι η πρώτη αναφορά της δυσλειτουργίας αυτής σε παιδί. Αυτού του είδους τα αποτελέσματα δεν αναμένονται κανονικά σε νεαρά, υγιή άτομα.
Έχει προταθεί ότι η παράλυση των φωνητικών χορδών μετά τον κορωνοϊό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή που συνδέεται με ανοσολογική αντίδραση ή στον τρόπο με τον οποίο ο ιός επηρεάζει τα νεύρα στο λαιμό.

H μελέτη περίπτωσης δημοσιεύτηκε στο Pediatrics.

newsitamea

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα