Οι σωματικοί πόνοι που «φωνάζουν» κατάθλιψη

Οι σωματικοί πόνοι που «φωνάζουν» κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει πόνο και ο πόνος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Μερικές φορές ο πόνος και η κατάθλιψη δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο στον οποίο ο πόνος επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και στη συνέχεια η προκύπτουσα κατάθλιψη, επιδεινώνει τα συναισθήματα του πόνου.

Όλοι βιώνουμε πόνο κάποια στιγμή. Ωστόσο, για όσους υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη, ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και ιδιαίτερα δύσκολος να αντιμετωπιστεί. Συχνά, οι έντονοι πόνοι ταλαιπωρούν ένα άτομο σε λειτουργικό επίπεδο, εμποδίζοντάς το να φάει, να κοιμηθεί, να είναι ενεργό, αυξάνοντας έτσι συνολικά και το άγχος του. Μια τέτοια εμπειρία είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στη συναισθηματική ευημερία ενός ατόμου.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, άτομα που αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση έπειτα από τραυματισμούς ή ατυχήματα αλλά και άτομα με σύνδρομα χρόνιου πόνου όπως ινομυαλγία και οσφυαλγία, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν είτε από άγχος, είτε από κατάθλιψη, μερικές φορές ακόμη και από τα δύο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μέρες, μερικές φορές και εβδομάδες, χωρίς να υποχωρήσουν. Σε πολλούς ανθρώπους, η κατάθλιψη προκαλεί ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στην πλάτη ή πονοκεφάλους. Αυτού του είδους ο πόνος, μπορεί να είναι το πρώτο ή το μοναδικό σημάδι κατάθλιψης.

Ο χρόνιος πόνος και η σχέση του με την κατάθλιψη
Ο πόνος και τα προβλήματα που προκαλεί μπορεί με την πάροδο του χρόνου και να επηρεάσουν τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και άγχος. Η χαμηλή ανοχή στον πόνο, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω εργασιακών ή οικονομικών ζητημάτων ή αδυναμίας συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες και χόμπι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατάθλιψη δεν σχετίζεται μόνο με πόνους, που προκύπτουν από τραυματισμό. Είναι επίσης συχνή σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις.

Οσφυαλγία και κατάθλιψη
Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν ότι αν και ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ενώ αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Οι πόνοι στο σώμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Έτσι, συχνά τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη, αισθάνονται πόνο πιο έντονα. Πολλοί είναι οι ειδικοί οι οποίο επίσης υποστηρίζουν, ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αυξημένο πόνο και φλεγμονή.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, εμποδίζοντας συχνά και την σωματική άσκηση. Με τη σειρά της, η έλλειψη άσκησης μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τις αρθρώσεις στην πλάτη τους, καθιστώντας τα άτομα πιο ευαίσθητα σε πόνους στη μέση, τραυματισμούς και μυϊκές καταπονήσεις.

Οι χημικές διεργασίες και οι σωματικές επιδράσεις που συνδέονται με την κλινική κατάθλιψη μπορούν να αυξήσουν την παρουσία και τη σοβαρότητα του πόνου. Από αυτή την άποψη, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη.

Οσφυαλγία και αγχώδεις διαταραχές
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με διαταραχές διάθεσης και άγχους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν πόνους στην πλάτη. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:

επίμονους πόνους στη μέση
τοπικό πόνο στο άνω ή κάτω μέρος της πλάτης ή στον αυχένα, ειδικά μετά από έντονες δραστηριότητες
δυσκαμψία κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και
χρόνιο πόνο στη μέση και στο κάτω μέρος της πλάτης, ειδικά μετά από ορθοστασία ή καθιστική εργασία για παρατεταμένες περιόδους.
 
Επιπλοκές
Ο πόνος μαζί με μια αγχώδη διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Συχνά μάλιστα, όταν συνυπάρχουν, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανοχή ενός ατόμου στον πόνο. Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές, μπορεί επίσης να είναι πιο ευαίσθητα στις παρενέργειες των φαρμάκων ή να βιώνουν μεγαλύτερο άγχος σε σχέση με αυτές, σε σύγκριση με κάποιον που αντιμετωπίζει τους ίδιους σωματικούς πόνους, αλλά όχι κάποια αγχώδη διαταραχή.

.ladylike

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα