Τι θα φέρει ανακούφιση στην περίπτωση του συναχιού;

Τι θα φέρει ανακούφιση στην περίπτωση του συναχιού;

Το συνάχι μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό, ειδικά όταν είναι χρόνιο και επίμονο. Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι το συνάχι είναι ένα τόσο «αθώο» σύμπτωμα που δεν χρειάζεται θεραπεία, αυτή είναι μια εσφαλμένη υπόθεση. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί η αιτία του και να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των παθήσεων, ώστε να αποκατασταθεί η βατότητα των ρινικών διόδων. Πως να το κάνετε; Θα σας δώσουμε λύσεις!

Συνάχι - ένα τυπικό σύμπτωμα κρυολογήματος και αλλεργιών

Η ρινίτιδα, κοινώς γνωστή ως ρινική καταρροή, μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Οι πιο συχνές είναι οι ιογενείς λοιμώξεις (κρυολόγημα, γρίπη σε μικρότερο βαθμό), οι βακτηριακές λοιμώξεις (π.χ. στρεπτόκοκκος) και οι αλλεργίες λόγω εισπνοής [1]. Το συνάχι είναι επίσης σύμπτωμα της ιγμορίτιδας - παίρνει τότε μια παχιά συνοχή και ένα κίτρινο ή πράσινο χρώμα, συνοδεύεται επίσης από άλλα συμπτώματα χαρακτηριστικά για την ιγμορίτιδα, όπως πόνο και πίεση στα ιγμόρεια, τα οποία εντείνονται όταν σκύβουμε το κεφάλι [2]. Μια καταρροή μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αντίδραση στο φαγητό ή στο άρωμα πικάντικων μπαχαρικών και με μια απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του αέρα. Μερικές φορές προκαλείται, για παράδειγμα, από υπερβολικό κλιματισμό. Το αλλεργικό και το συνάχι που έχουμε στην διάρκεια κρυολογήματος είναι συνήθως υδαρές και έντονο και συνοδεύεται από φτάρνισμα. Αυτά είναι τυπικά συμπτώματα μιας αντίδρασης σε ερεθιστικά της βλεννογόνου μεμβράνης μέσα στις ρινικές κοιλότητες, η οποία στη συνέχεια προκαλεί την ανάπτυξη φλεγμονής. Ας θυμηθούμε ότι οι βλεννογόνοι της ανώτερης αναπνευστικής οδού παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού - είναι το πρώτο εμπόδιο με το οποίο έρχονται σε επαφή τα αλλεργιογόνα και τα επιβλαβή μικρόβια [3].

Πώς να αντιμετωπίσετε το συνάχι - ρινικά σπρέι

Το βασικό στην αντιμετώπιση της ρινικής καταρροής είναι να προσδιοριστεί η αιτία της. Καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό για αυτό το θέμα, ειδικά αν το συνάχι είναι έντονο και δεν υποχωρεί από μόνο του μετά από λίγες μέρες. Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι παιδί, τα προβλήματα με την ανώτερη αναπνευστική οδό συνίσταται πάντα η συμβουλή γιατρού. Σε μια κατάσταση που η αιτία της καταρροής είναι η αλλεργία ή η βακτηριακή ιγμορίτιδα ή η βακτηριακή στηθάγχη, είναι απαραίτητη η αιτιολογική θεραπεία. Για τις αλλεργίες χορηγούνται αντιισταμινικά και μερικές φορές αντιβιοτικά για βακτηριακές λοιμώξεις. Επιπλέον, συνιστάται η χρήση σκευασμάτων όπως ρινικά σπρέι που φέρνουν γρήγορη ανακούφιση και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα με τη μορφή καταρροής. Στην περίπτωση ιογενών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα, η θεραπεία συνίσταται κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων [4], συμπεριλαμβανομένης της καταρροής, επομένως το ρινικό σπρέι συνιστάται ιδιαίτερα. Υπάρχουν πολλά είδη σπρέι διαθέσιμα στα φαρμακεία - αξίζει να επιλέξετε αυτά που δεν έχουν τεχνητά συντηρητικά και φέρουν γρήγορη ανακούφιση σε παθήσεις. Με συνάχι που προκαλείται από ιγμορίτιδα, θα είναι χρήσιμο ένα σπρέι για το συνάχι και ιγμόρεια, υπάρχουν άλλα που θα λειτουργήσουν καλά με το κρυολόγημα και άλλα ακόμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συμπτώματα που υποδεικνύουν αλλεργίες. Το ισοτονικό διάλυμα θαλασσινού αλατιού θα καθαρίσει φυσικά τις ρινικές κοιλότητες και τα ιγμόρεια και θα αποκαταστήσει την άνεση της αναπνοής.

Εισπνοές και ξεπλύματα - σπιτικές θεραπείες για το συνάχι

Οι εισπνοές και το ξέπλυμα των ρινικών κοιλοτήτων χρησιμοποιούνται κυρίως για κρυολογήματα και προβλήματα ιγμορείων. Αυτές είναι αποδεδειγμένες σπιτικές μέθοδοι για τον καθαρισμό των ρινικών διόδων και των ιγμορείων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τη χρήση ρινικών σπρέι και με την αιτιολογική θεραπεία - είναι ένας επιπλέον τρόπος καθαρισμού της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Μπορείτε να προσθέσετε αιθέρια έλαια μενθόλης ή ευκαλύπτου στην εισπνοή, τα οποία θα διευκολύνουν την αναπνοή. Οι αρδεύσεις με αλατούχο διάλυμα αποσκοπούν κυρίως στον καθαρισμό της μύτης και των κόλπων από τις εκκρίσεις που παραμένουν σε αυτά, ώστε να μην αναπτυχθεί φλεγμονή στα ιγμόρεια. Εάν υποφέρετε από ρινική καταρροή που προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, θα πρέπει επίσης να παρέχετε στον εαυτό σας ηρεμία και συνθήκες ξεκούρασης, ώστε το σώμα να αναγεννηθεί και το ανοσοποιητικό σύστημα να συγκεντρώσει δυνάμεις για να πολεμήσει. Συνιστάται επίσης η διασφάλιση της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού, και κατά συνέπεια η ενυδάτωση των βλεννογόνων της μύτης, των ιγμορείων και του λαιμού.

Βιβλιογραφία:

1. Hayk S. Arakelyan, Runny Nose (Rhinorrhea) and Health, https://www.researchgate.net/publication/339973246_Runny_Nose_Rhinorrhea_and_Health

2. Slavin et al, The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update, J ALLERGY CLIN IMMUNOLDECEMBER 2005, https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Allergist%20Resources/Statements%20and%20Practice%20Parameters/sinusitis2005-(1).pdf

3. J.M. Bernstein, Mucosal Immunology of the Upper Respiratory Tract, Respiration 1992;59:3–13.

South African pharmaceutical journal. Suid-Afrikaanse tydskrif vir apteekwese 81(6):19-26.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα