5 λόγοι που η βροχή κάνει καλό στην υγεία μας και μας βοηθάει να κάψουμε θερμίδες

5 λόγοι που η βροχή κάνει καλό στην υγεία μας και μας βοηθάει να κάψουμε θερμίδες

Μπορεί η βροχή να σας προκαλεί μια μελαγχολία αλλά αν σας πει κάποιος ότι κάνει καλό στην υγεία σας και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε πιο εύκολα θερμίδες μάλλον θα πρέπει να ξεκινάτε, από εδώ και έπειτα, με μεγαλύτερη αισιοδοξία κάθε βροχερή μέρα.

Οι 5 λόγοι  που η βροχή σας κάνει καλό

  • Μπορείτε να αναπνεύσετε πιο φρέσκο, πιο καθαρό αέρα
  • Βοηθά στην πρόληψη της υπερθέρμανσης κατά την άσκηση
  • Μπορείτε να κάψετε περισσότερο λίπος και θερμίδες
  • Το άρωμα της βροχής ηρεμεί
  • Οι βόλτες στην βροχή σας βοηθούν να χαλαρώσετε

1. Μπορείτε να αναπνεύσετε πιο φρέσκο, πιο καθαρό αέρα

Οι χημικοί της ατμόσφαιρας του MIT διαπίστωσαν ότι ο αέρας είναι πιο καθαρός κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης και μετά από αυτήν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σταγόνες βροχής που πέφτουν στην ατμόσφαιρα απορροφούν δεκάδες έως εκατοντάδες μικροσκοπικά σωματίδια αερολύματος πριν φτάσουν στο έδαφος. Ως εκ τούτου, τα θειικά άλατα, η αιθάλη, τα οργανικά σωματίδια και άλλοι ρύποι απομακρύνονται φυσικά από τον αέρα.

2. Βοηθά στην πρόληψη της υπερθέρμανσης κατά την άσκηση

Η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται όταν κάνετε σωματική δραστηριότητα, επηρεάζοντας έτσι την ταχύτητά σας.

Για να μειώσει τη θερμοκρασία σας, το σώμα σας μετακινεί τη ροή του αίματος από τους μύες σας στο δέρμα σας, γεγονός που επηρεάζει την απόδοσή σας.

Η βροχή μπορεί να σας προφυλάξει από αυτήν την υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια της άσκησης (π.χ. κατά το τρέξιμο) καθώς ρίχνει τη θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, θα μπορείτε να ασκηθείτε περισσότερο και πιο γρήγορα.

3. Μπορείτε να κάψετε περισσότερο λίπος και θερμίδες

Ιάπωνες επιστήμονες ερεύνησαν πώς μεταβολίζεται η ενέργεια ενώ τρέχουμε σε κρύο, βροχερό καιρό. Με βάση τα ευρήματά τους, το τρέξιμο σε ψυχρές συνθήκες προκαλεί αύξηση της ζήτησης ενέργειας.

Έτσι, η ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα όταν το περιβάλλον  είναι κρύο και υγρό μπορεί να βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες και λίπος από ό,τι αν κάνατε το ίδιο σε ένα ζεστό περιβάλλον.

4. Το άρωμα της βροχής ηρεμεί

Ρωτήστε όποιον του αρέσει μια καταιγίδα γιατί η βροχή είναι καλή και πιθανότατα θα σας απαντήσει μονολεκτικά: Πέτριχορ. Ο Πέτριχορ περιγράφει τη μοναδική μυρωδιά της βροχής.

Προέρχεται βασικά από ένα συνδυασμό χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από καλά βακτήρια που ζουν στο έδαφος, έλαια που απελευθερώνονται από ορισμένα φυτά και μείγμα όζοντος όταν υπάρχουν κεραυνοί. Όπως κι αν επιλέξετε να το δείτε, το ευχάριστο άρωμα της βροχής βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα.

5. Οι βόλτες στην βροχή σας βοηθούν να χαλαρώσετε

Όταν έρχεται η βροχή, οι δρόμοι καθαρίζουν. Είναι απίθανο να δείτε τον ίδιο αριθμό ανθρώπων να τριγυρνούν έξω μια βροχερή μέρα, όπως όταν λάμπει ο ήλιος. Για αυτόν τον λόγο, μια βόλτα στη βροχή είναι ιδανική αν λαχταράτε να περάσετε γαλήνια, ήσυχα με τον εαυτό σας.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας εάν αισθάνεστε άγχος ή δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά. Οι βόλτες στη βροχή διευκολύνουν την εστίαση στις σκέψεις σας ενώ απολαμβάνετε χρόνο μόνοι σας και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους σας πιο γρήγορα από ό,τι αν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι τριγύρω.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, το περπάτημα στη βροχή είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά σας, καθώς τα υψηλά επίπεδα υγρασίας σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Η αλκαλική φύση του νερού της βροχής βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων pH του δέρματός σας και επίσης μαλακώνει τα μαλλιά σας.

Τι να προσέξετε

  • Πάρτε μια ομπρέλα ή φορέστε ένα αδιάβροχο με κουκούλα για να κρατάτε το κεφάλι σας στεγνό.
  • Φοράτε αδιάβροχα υποδήματα για να μην βραχούν τα πόδια σας, να μην βγάλουν φουσκάλες.
  • Στεγνώστε τελείως μόλις βρεθείτε σε εσωτερικό χώρο ή, ακόμα καλύτερα, κάντε ντους μόλις επιστρέψετε στο σπίτι για να σταθεροποιήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Ανησυχείτε μήπως κρυώσετε; Οι καλύτερες επιλογές σας είναι να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό για τη βροχή από πάνω προς τα κάτω και να αποφεύγετε να μένετε στη βροχή για πολύ. Όπως πάντα, θυμηθείτε να είστε λογικοί όταν επιλέγετε τι θα φορέσετε ή ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα